U Osijeku održane fokusne grupe u sklopu provedbe projekta Platforma 50+

U Osijeku održane fokusne grupe u sklopu provedbe projekta Platforma 50+

5. studenoga 2021.Kategorije: Novosti

U Osijeku održane fokusne grupe u sklopu provedbe projekta Platforma 50+

Dana 4. i 5. studenoga 2021. godine u prostorijama Gradske četvrti Tvrđa u Osijeku provedene su četiri fokusne grupe s osobama s invaliditetom, roditeljima djece s teškoćama u razvoju i relevantnim stručnjacima koji se bave problematikom od značaja za osobe s invaliditetom. Fokusne grupe dio su istraživanja usklađenosti zakonodavstva s Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom koje Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu provodi u okviru projekta Platforma+. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na fokus grupi sa stručnjacima različitih profila sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), u suradnji s 11 saveza osoba s invaliditetom i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (ERF) provodi projekt Platforma 50+. Projektom se potiče puna primjena svih 50 članaka Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom (KPOSI) s ciljem poboljšanja kvalitete njihova življenja. U okviru projekta Platforma 50+, ERF kao partner na projektu provodi 3 znanstvena istraživanja: Usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s KPOSI, Mapiranje sastavnica neovisnog življenja te Asistivne tehnologije u 21. stoljeću – primjena i perspektive. Istraživanja se provode u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Fokusna grupa sa stručnjacima različitih profila održana u Osijeku okupila je stručnjake koji se u različitim sustavima bave problematikom od značaja za osobe s invaliditetom i koji su iznijeli svoja saznanja i iskustva o tome u kojoj mjeri su nacionalni normativni okvir, ali i njegova provedba, u skladu sa odredbama KPOSI. Stručnjaci iz područja odgoja i obrazovanja, rada i zapošljavanja, zdravstva te socijalne skrbi raspravljali su o izazovima i preprekama s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u svakom od ovih područja, posebno u odnosu na zakonsku regulativu. Savjetnik pravobraniteljice ukazao je na najčešće pritužbe koje Ured pravobraniteljice zaprima u svakom od ovih područja te je iznio prijedloge izmjena normativnog okvira koje bi olakšale ostvarivanje prava i osigurale dostupnost usluga osobama s invaliditetom u svakom području koje je bilo predmet rasprave.
Zaključci ove, ali i ostalih fokusnih grupa koje će se održati tijekom istraživanja poslužiti će jačanju kapaciteta i društvenog utjecaja organizacija osoba s invaliditetom, njihovom međusobnom povezivanju te uspostavljanju suradnje sa akademskom zajednicom i javnim sektorom. Na taj način organizacije osoba s invaliditetom mogu postati ravnopravniji partner u procesu razvoja, praćenja i provedbe javnih politika, odnosno osnažiti svoju ulogu i utjecaj u procesima donošenja odluka od važnosti za osobe s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave