U Osijeku održan stručni sastanak pravobraniteljice i suradnika sa predstavnicima centara za socijalnu skrb

U Osijeku održan stručni sastanak pravobraniteljice i suradnika sa predstavnicima centara za socijalnu skrb

26. rujna 2019.Kategorije: Novosti

U Osijeku održan stručni sastanak pravobraniteljice i suradnika sa predstavnicima centara za socijalnu skrb

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u Osijeku je održan stručni sastanak pravobraniteljice i suradnika sa predstavnicima centara za socijalnu skrb sa područja Slavonije, Baranje i Srijema s ciljem unapređenja rada i međusobne suradnje. Sastanak je održan 26. rujna 2019. godine u Hotelu Osijek. Uz pravobraniteljicu Anku Slonjšak, na sastanku su sudjelovali zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč – Knežević, savjetnici Vesna Mužina i Mario Burek, stručna suradnica Tatjana Kukec te predstavnici 22 centra s područja pet županija.
U uvodnom govoru pravobraniteljica Anka Slonjšak je okupljene podsjetila da u Osijeku od 05. studenoga 2018. godine djeluje Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom te je ukazala na najčešće razloge obraćanja Uredu. Istaknula je kako se na temelju rada Područnog ureda u proteklom razdoblju uočila potreba za održavanjem ovakvog stručnog sastanka, u svrhu razmjene iskustava i mišljenja te jačanja suradnje centara za socijalnu skrb i Ureda pravobraniteljice, a sve kako bi osobe s invaliditetom bile u potpunosti informirane o svojim pravima i kako bi ta prava mogli ostvarivati na najprikladniji mogući način.
Zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević istaknula je da je socijalna skrb za osobe s invaliditetom najvažniji resor budući da u njemu osobe ostvaruju najvažnija prava i usluge. Unatoč tome što su centri za socijalnu skrb najvažnija institucija na lokalnoj razini za roditelje djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom i njihove obitelji, više nego bilo koja institucija izloženi su kritičkom oku javnosti, što pojačava nepovjerenje građana. Iako su centri za socijalnu skrb dnevno izloženi situacijama u kojima ne raspolažu alatima kako bi djelotvorno odgovoriti na kompleksne potrebe građana u nepovoljnim životnim okolnostima, veća usmjerenost na osobu i bolje informiranje o ovlastima može promijeniti tu nepovoljnu sliku u javnosti, unatoč ograničenim kadrovskim resursima i važećim zakonskim odredbama.
Tijekom sastanka savjetnici pravobraniteljice iznijeli su niz primjera iz prakse Ureda koji su se odnosili na obraćanja stranaka vezano za područje socijalne skrbi, a tijekom rasprave koja je uslijedila izneseni su brojni prijedlozi o tome što svi koji su uključeni u rad sa osobama s invaliditetom mogu učiniti kako bi se postigao pozitivan pomak vezano za dostupnost informacija i način ostvarivanja njihovih prava. Također se naglasilo da se centar za socijalnu skrb prirodno naslanja i ovisi i o radu drugih institucija na čiji rad nema utjecaja, te je na određenim područjima potreban daljnji angažman Ureda pravobraniteljice u uspostavljanju kvalitetnije suradnje.
Zaključak sastanka je da će se daljnjom komunikacijom, zajedničkom suradnjom, međusobnim povezivanjem i razmjenom iskustava nastojati utjecati na stvaranje međusobnog povjerenja između stručnjaka u centrima za socijalnu skrb i osoba s invaliditetom, oslanjajući se na povezivanje se drugim institucija i organizacijama civilnog društva u nalaženju kreativnih načina rješavanja konkretnih problema.

Podijelite ovu objavu s drugima: