U Osijeku održan radni sastanak na temu „Nepropisno parkiranje na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom“

U Osijeku održan radni sastanak na temu „Nepropisno parkiranje na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom“

6. ožujka 2019.Kategorije: Novosti

U Osijeku održan radni sastanak na temu „Nepropisno parkiranje na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom“

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izdala je preporuku svim gradovima i policijskim upravama s predloženim mjerama i aktivnostima koje je potrebno provoditi kako bi se spriječilo i onemogućilo nepropisno parkiranje na mjesta označena za osobe s invaliditetom od strane osoba koje na to nemaju pravo. Slijedom navedene preporuke Policijska uprava osječko-baranjska inicirala je održavanje sastanka s ciljem utvrđivanja poteškoća s kojima se susreću osobe s invaliditetom vezano za ovu temu i donošenja zaključaka o konkretnim mjerama i aktivnostima koje će se poduzimati.

Navedeni sastanak održan je 06. ožujka 2019. godine u prostorijama Policijske uprave osječko-baranjske u Osijeku, uz sudjelovanje predstavnika Službe za sigurnost cestovnog prometa PU OBŽ, predstavnika Grada Osijeka, Ureda državne uprave u OBŽ, te predstavnika i članova udruga: Udruge paraplegičara i tetraplegičaraOBŽ, Saveza organizacija invalida OBŽ, Zajednice udruga i članova HVIDRA-e OBŽ. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Predstavnici Policijske uprave upoznali su prisutne sa aktivnostima koje je PU osječko-baranjska provodila tijekom proteklog razdoblja s ciljem prevencije i sankcioniranja nepropisnog parkiranja na mjesta označena za osobe s invaliditetom. Istaknuli su kako potaknuti preporukom pravobraniteljice žele intenzivirati aktivnosti kojima bi se takva vrsta prekršaja prevenirala i učinkovitije sankcionirala.
Savjetnik pravobraniteljice upoznao je prisutne da se iz obraćanja Uredu pravobraniteljice može zaključiti kako osim parkiranja na označena mjesta od strane osoba i vozila koja nemaju znak pristupačnosti, posebno veliki problem predstavlja zlouporaba znaka, odnosno korištenje istog od strane članova obitelji osobe s invaliditetom u vrijeme kada nositelj znaka ne upravlja ili nije u vozilu. Svjesni činjenice da je upravotaj oblik prekršaja policijskim službenicima najteže utvrditi i učinkovito sankcionirati, savjetnik pravobraniteljice naveo je brojne primjere zlouporabe s kojima je Ured upoznat, dok su predstavnici udruga osoba s invaliditetom naveli primjere i teškoće s kojima se svakodnevno susreću zbog nepropisnog parkiranja na označena mjesta. Uz primjere prekršaja, izneseni su i konkretni prijedlozi o načinima na koji se takva ponašanja mogu spriječiti i sankcionirati. Također, sudionici sastanka iznijeli su prijedloge za izmjene postojećih propisa i načina provođenja istih koje će Ured pravobraniteljice uzeti u obzir prilikom svojih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje zakonodavnog okvira kojim je uređeno pravo na znak pristupačnosti.

Nakon provedene konstruktivne rasprave, uzimajući u obzir izneseno tijekom iste, usvojeni su zaključci koji će poslužiti kao temelj za daljnje zajedničke aktivnosti.

Zaključeno je da će službenici Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji prilikom izdavanja znaka pristupačnosti posebno naglasiti na koji način se isti koristi, kako ne bi dolazilo do zlouporabe znaka zbog neupućenosti i neznanja vlasnika znaka.Policijski službenici na području Policijske uprave osječko–baranjske će u organiziranim i najavljenim akcijama, pojačano represivno djelovati na sankcioniranju prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a posebno na onim mjestima koja su na sastanku istaknuta kao mjesta na kojima najčešće dolazi do ove vrste prekršaja. Nadalje, policijski službenici Odjela prevencije, Službe za sigurnost cestovnog prometa, Policijskih postaja i Postaje prometne policije Osijek nastavit će sa preventivno-edukativnim predavanjem u sklopu preventivnog projekta „Sigurnost u cestovnom prometu“ gdje će se mladim vozačima i kandidatima za vozače između ostaloga skrenuti pozornost na prometnu kulturu i poštivanje znaka pristupačnosti. Predstavnici udruga će svojim članovima također skrenuti pozornost na prava koja proizlaze iz posjedovanja znaka pristupačnosti, odnosno na posljedice korištenja znaka suprotno propisima. Zaključno, predstavnici policije ostale sudionike sastanka upoznali su sa mobilnom aplikacijom pod nazivom „E-POLICIJA“ koja svim građanima daje mogućnost prijavljivanja uočenih prometnih prekršaja, te su pozvali na korištenje iste i za prijavljivanje prekršaja koji se odnose na nepropisno parkiranje na mjesta označena za osobe s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: