U Osijeku održan okrugli stol „Aktivnim starenjem kao kvalitetnim načinom življenja“

U Osijeku održan okrugli stol „Aktivnim starenjem kao kvalitetnim načinom življenja“

18. svibnja 2023.Kategorije: Novosti

U organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima 18. svibnja 2023. godine u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održan je okrugli stol na temu „Aktivnim starenjem kao kvalitetnim načinom življenja“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom istome je prisustvovala stručna suradnica pravobraniteljice Tatjana Kukec.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u razdoblju od 1. lipnja 2020. do 31. svibnja 2023. godine provodi trogodišnji projekt »RE(aktivacija)starijih osoba!« u partnerstvu s Domom za starije osobe Primum i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Vukovar, a isti je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Projekt se provodio na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a opći cilj projekta je širenje socijalnih usluga u zajednici osobama starije životne dobi s ciljem podrške deinstitucionalizacije i aktivnom uključivanju starijih osoba u društvo kroz usluge, inovativne modele uključivanja s ciljem aktivne participacije u zajednici, edukacije i radionice, a u okviru okruglog stola predstavljenu su rezultati provedbe samog projekta.

Promotivnim, edukativno-informativnim aktivnostima te savjetodavnom podrškom starijim osobama ovim projektom nastojalo se doprinijeti potpori starijim osobama i sprječavanju njihove socijalne isključenosti te njihovoj boljoj integraciji i aktivaciji u društvo. Kontinuiranim pružanje besplatne pravne i psihološke pomoći kroz edukacije i radionice te javno zagovaračke aktivnosti te osiguranjem mobilne telefonske pomoći u kući starijim osobama, uključenima u projekt osigurala se veća samostalnost, bolja informiranost i povećana razina znanja i informacija vezanih za problematiku zaštite starijih osoba. Provedbom projekta posebno se trudilo osigurati bolju informiranost među osobama koje su uključene u zaštitu i skrb za starije osobe te doprinijeti boljem poznavanju prava starijih osoba, prepoznavanju kršenja istih te mogućnosti utjecaja na rješavanje problema. S druge strane povećanom razinom svijesti kod starijih osoba i potrebi veće opreznosti u pogledu zaštite svojih prava te povezivanjem sa stručnjacima u području zaštite istih trudilo se dovesti do manjeg broja kršenja prava starijih osoba.

Demonstracijom usluge Halo pomoć prisutnima na okrugom stolu ukazano je na novi inovativni sustav pružanja izvaninstitucionalne podrške starijim osobama kroz osiguranje usluga u domovima korisnika i pomoći u prevladavanju osjećaja straha od samoće, napada, bolesti, provale ili druge životne ugroženosti. Naime, usluga Halo pomoć podrazumijeva da korisnici u slučaju krizne situacije putem sos uređaja koji nose kao privjesak oko vrata ili kao narukvicu mogu uputiti poziv u dojavni centar koji im tada pruža pomoć putem telefona ili obavještava službe kao što su hitna pomoć, policija, vatrogasci kako bi što žurnije mogli pružiti pomoć. U sklopu ovog projekta osigurano je 11 uređaja za 11 korisnika koje su osobe starije životne dobi ili osobe s invaliditetom, a žive u samačkom kućanstvu ili veći dio dana provode same obzirom na odsutnost članova kućanstva te su iz različitih okolnosti u opasnosti od mogućih padova i/ili ozljeda.

Uz navedeno, u okviru okruglog stola predstavljeni su i rezultati istraživanja „Žrtve kaznenih  djela u hrvatskom kaznenom pravnom sustavu“ u okviru provedbe projekta ,,Organizacije civilnoga društva kao ključni akteri u standardizaciji sustava za podršku žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela”. Projekt „Organizacije civilnoga društva kao ključni akteri u standardizaciji sustava za podršku žrtvama i svjedocima∕kinjama kaznenih djela“ provodi Ženska soba u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Hrvatskim pravnim centrom i partnerskom organizacijom s Islanda, Samtok um kvennaathvarf (The Women’s Shelter). Opći cilj projekta je jačanje zagovaračke uloge organizacija civilnog društva za proces unapređenja položaja žrtava kaznenih djela u okviru kaznenog postupka i standardizaciju sustava za podršku.

Podijelite ovu objavu s drugima: