U Osijeku obilježena 1. godišnjica rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom

U Osijeku obilježena 1. godišnjica rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom

11. studenoga 2019.Kategorije: Novosti

U Osijeku obilježena 1. godišnjica rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja prve godišnjice rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je radionicu za predstavnike medija na temu „ Stereotipi i predrasude o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima“. Radionica je održana 11. studenoga 2019. godine u Hotelu Osijek, a uz predstavnike medija sudjelovali su i predstavnici civilnog društva te djelatnici institucija koji su zaduženi za komuniciranje s javnošću.
U uvodnom govoru pravobraniteljica Anka Slonjšak predstavila je područja rada Ureda pravobraniteljice preko institucionalnih mehanizama, zakonodavnog okvira te nadležnosti i djelokruga rada, posebno ukazavši na aktualne aktivnosti institucije. Pravobraniteljica je istaknula činjenicu da su mediji, kao kreatori percepcije javnosti o osobama s invaliditetom, i medijsko izvještavanje o osobama s invaliditetom neizmjerno bitni za osobe s invaliditetom i udruge koje se bave njihovim položajem u društvu te se ovom radionicom željelo osvijestiti o obrascima izvještavanja koji nisu u skladu sa odredbama UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom te naznačiti koji bi bili prikladniji načini uz što više konkretnih primjera i uključivanja samih osoba s invaliditetom.
Savjetnik pravobraniteljice Mario Burek prisutne je upoznao sa najznačajnijim aktivnostima provedenim u prvoj godini rada Područnog ureda u Osijeku te se zahvalio na uspješno uspostavljenoj suradnji sa medijima i udrugama, a koja je preduvjet za uklanjanje prepreka na koje nailaze osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji u svakodnevnom životu.
Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić održao je izlaganje kojim je podsjetio na važnost korištenja terminologije koja je u skladu sa odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, posebno istaknuvši da već naziv kojim oslovljavamo određenu grupu ljudi ili pojedinca može odrediti stav prema istima. Kroz teorijsko izlaganje i primjere iz prakse zamjenik pravobraniteljice ukazao je na promjenu u načinu gledanja na invaliditet i osobe s invaliditetom, odnosno na nužnost shvaćanja invaliditeta kao pitanja ljudskih prava te je pozvao na odmak od medicinskog modela i modela milosrđa koji još uvijek prevladavaju u našem društvu, prema društvenom modelu invaliditeta i stavljanju naglaska na osobu kao nositelja jednakih prava i njezinim sposobnostima i željama, umjesto na bolest, nedostatak ili oštećenje.
Tomislav Goll i Irena Vukas, kao predstavnici Radija 92FM iz Slavonskog Broda prisutnima su iznijeli svoja iskustva, teškoće na koje nailaze kao neprofitni medij osnovan od strane osoba s invaliditetom te su ukazali na svoje viđenje izvještavanja o osobama s invaliditetom iz perspektive samih osoba s invaliditetom.
Nakon navedenih izlaganja uslijedila je rasprava tijekom koje su iznesena brojna iskustva samih predstavnika medija i udruga vezano za izvještavanje o osobama s invaliditetom te prikazivanje tema od interesa za osobe s invaliditetom, ukazano je na poteškoće s kojima se susreću mediji i organizacije civilnog društva, a izneseni su i primjeri dobre prakse koji mogu biti putokaz na koji način osigurati senzibiliziranje javnosti za prava osoba s invaliditetom, promicati pozitivnu percepciju i veći stupanj društvene svijesti o osobama s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave