U Osijeku obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Dana 2. travnja 2024. godine u organizaciji Udruge obitelji djece s autizmom „DAR“ i Centra za autizam na Trgu Ante Starčevića u Osijeku obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Na samom obilježavanju prisustvovala je savjetnica pravobranitelja Tatjana Kukec iz Područnog ureda Osijek.

Udruga „DAR“ iz Osijeka djeluje od 2006. godine i okuplja djecu i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma, njihove roditelje, članove obitelji i zainteresirani stručni kadar. Udruga „DAR“ svojim aktivnostima utječe na senzibiliziranje i podizanje razine svijesti društva i lokalne zajednice o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, kao i o ulozi svakog člana društva u otklanjanju tih problema. Upravo ove aktivnosti imaju neizmjernu važnost i ulogu u uključivanju djece, mladih i odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma u svijet u kojemu žive – obitelj, vrtić, školu, radno okruženje, lokalnu zajednicu.

Dan svjesnosti o autizmu (World Autism Awerness Day) obilježava se svake godine 2. travnja diljem svijeta. Obilježavanje na Trgu Ante Starčevića u Osijeku okupilo je veliki broj građana Osijeka, a članovi Udruge, predstavnici ustanova, institucija, prijateljskih udruga i medija te ostali zainteresirani građani mogli su uživati u zanimljivom kulturno-umjetničkom programu, pjesmi, plesu dok su se na štandovima bile izložene rukotvorine članova Udruge i proizvodi učeničke zadruge Oblak.

Nakon završetka programa na središnjem trgu, aktivnosti obilježavanja nastavljene su u Centru za autizam gdje su organizirane sportske aktivnosti za djecu i radionica roditelje naziva „Podrška roditeljima – iskustvena radionica“.