U Bruxellesu održan Radni forum o provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskoj uniji i zemljama članicama

U Bruxellesu održan Radni forum o provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskoj uniji i zemljama članicama

24. svibnja 2017.Kategorije: Novosti

Uz predstavnice Ministarstva demografije, obitelji, socijalne politike i mladih i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske na Radnom formu su Hrvatsku predstavljali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnica Branka Meić Salie. Radni forum je okupio predstavnike središnjih točaka za praćenje provođenja Konvencije pri vladama zemalja članica EU-a, predstavnike nezavisnih tijela, osoba s invaliditetom i institucija EU-a. Teme ovogodišnjeg Radnog foruma bile su procjena invaliditeta u skladu s modelom ljudskih prava, provođenje preporuka UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom i priprema za drugi dijalog s Odborom kao i zaštita osoba s invaliditetom u humanitarnim situacijama u Europi.

Zaključak izlaganja bio je da niti Međunarodna klasifikacija funkcioniranja u koju je uloženo puno sredstava nije u skladu s pristupom invaliditetu temeljenom na ljudskim pravima i da treba razvijati procjenu koja će ujedno biti i jednostavnija i jeftinija za primjenu. Predstavnica Human Rights Watcha upozorila je na tešku situaciju s kojom se suočavaju izbjeglice s invaliditetom koje bježe od ratova i drugih nepogoda u raznim dijelovima svijeta. Italija, Malta i Grčka osvrnule su se na izvještaje o lošim uvjetima u prihvatnim centrima pri čemu su istaknuli da se njihova pristupačnost osobama s invaliditetom unaprjeđuje. Predstavnica Europskog foruma osoba s invaliditetom naglasila je da se i u prihvatnim centrima treba voditi načelima inkluzivnog obrazovanja i stanovanja.

Zamjenik i savjetnica pravobraniteljice sudjelovali su i na sastanku Radne skupine za Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom pri Europskoj mreži nezavisnih institucija za ljudska prava i na sastanku nezavisnog okvira sastavljenog od institucija Europske unije s nacionalnim mehanizmima. Nezavisni okvir za praćenje Konvencije na razini Europske unije čine Europski parlament, Europski forum osoba s invaliditetom, Europski pravobranitelj i Agencija za temeljna prava EU-a.
Predstavnici nacionalnih nezavisnih institucija za ljudska prava predstavili su svoje aktivnosti na području zaštite, praćenja i promicanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Članovi Okvira za praćenje EU-a govorili su o svojim aktivnostima posebno onim vezanim uz donošenje Zakona o pristupačnosti. Naglašeno je da postoji snažna politička volja da se Zakon uskoro donese međutim zabrinjava to što je tekst Zakona vrlo razvodnjen u odnosu na početni prijedlog i predstavlja znatno manje osiguranje prava na pristupačnost izgrađenog okruženja i okoliša nego što osobe s invaliditetom očekuju (primjerice postoji obaveza da bankomati budu pristupačni, ali ne i zgrada u kojoj se oni nalaze).

Na sastanku je sudjelovala i potpredsjednica UN-ovog Odbora za osobe s invaliditetom TheresiaDegener koja je željela čuti mišljenje predstavnika nacionalnih institucija o nacrtu Općeg komentara Odbora vezanog uz članak 19. Konvencije. U Nacrt Komentara se naglašava da i osobe s najvećom razinom potrebne podrške imaju pravo na život u zajednici. Nije, međutim, jasno hoće li pravo na izbor podrazumijevati i da osoba ima pravo izabrati život u ustanovi i koje bi u tom slučaju bile obaveze države. To pitanje je posebno značajno u kontekstu donošenja Konvencija o pravima starijih osoba čiji dionici smatraju važnim postojanje stambenih objekata u kojima bi živjele starije osobe. Na sastanku se govorilo i o potrebi suradnje između nacionalne razine i razine EU-a kako bi se osiguralo da se sredstva iz fondova EU-a ne troše na održavanje institucija već da se usmjere na osiguravanje podrške u zajednici.
Na sastanku članova mreže ENNHRI razgovaralo se o nastavku rada na projektu izrade smjernica za implementaciju čl. 12 Konvencije (prava na poslovnu sposobnost i uvođenju odlučivanja uz podršku). Bilo je riječi i o ulozi nacionalnih tijela u implementaciji Direktive o pristupačnosti internetskih stranica pri čemu je istaknuto kako bi ENNHRI mogao organizirati edukacije kroz koje bi se tijelima ponudila potrebna znanja o Direktivi i tako im se omogućilo da aktivnije sudjeluju u provedbi Direktive. Članovi iz različitih zemalja istaknuli su teškoće koje se javljaju u inkluzivnom obrazovanju pa je predloženo da ono bude jedno od tema rada Mreže u sljedećem trogodišnjem razdoblju, uz život u zajednici.

Podijelite ovu objavu s drugima: