Tribina „Zajedničkom podrškom do veće dobrobiti osoba s invaliditetom“

Tribina „Zajedničkom podrškom do veće dobrobiti osoba s invaliditetom“

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić sudjelovao je na javnoj tribini koju je u Čakovcu 6. prosinca 2018. godine organizirao Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije.

TEKST: Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić sudjelovao je na javnoj tribini koju je u Čakovcu 6. prosinca 2018. godine organizirao Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije. Tema i naziv tribine bila je „Zajedničkom podrškom do veće dobrobiti osoba s invaliditetom“. Na tribini su sudjelovali župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, velečasni Leonard Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, te predstavnici udruga osoba s invaliditetom s područja Međimurske županije.

Predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije Nada Igrec posebno je istaknula odličnu suradnju i razumijevanje Međimurske županija, te gradova i općina s područja Međimurske županije, za osobe s invaliditetom i njihove potrebe. Rekla je kako je prepoznata potreba za reorganizacijom načina dosadašnjeg funkcioniranja i rada Saveza koji će se organizacijski transformirati tijekom sljedećeg razdoblja, a sve kako bi se udruge i članovi udruga što više aktivirali i kako bi još više sudjelovali u aktivnostima.

U svom obraćanju župan Matija Posavec rekao je kako je Međimurska županija uvijek vodila brigu o osobama s invaliditetom, te ih pratila i kroz njihove projekte i projekte koje provodi Međimurska županija. Kao primjer pozitivne prakse izdvojio je projekt asistenata za djecu s teškoćama u predškolskim ustanovama, koji je jedini takav projekt na području Republike Hrvatske, a koji se realizira paralelno s projektom asistenata i pomagača u nastavi za školsku djecu. Također, izvijestio je kako je u tijeku adaptacija i uređenje doma za starije osobe.

Velečasni Leonard Šardi govorio je u ime Varaždinske biskupije i rekao kako je biskupija prepoznala potrebu za posebnom brigom za osobe s invaliditetom i njihove obitelji, zbog čega je i osnovan posebni pastoral. Ovaj pastoral vodi brigu o svim osobama s invaliditetom i želja im je pomoći im u njihovim nastojanjima za ostvarivanjem punog života.

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić odgovarao je na pitanja sudionika tribine i govorio o važnosti poštivanja i ispunjavanja obveza za i prema osoba s invaliditetom, posebno u ozračju obilježavanja 4. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Tijekom izlaganja istaknuo je važnost zagovaračke funkcije civilnog društva kao glasa osoba s invaliditetom, koji trebaju biti aktivni i nadalje ukazivati na sve ono što se treba i što se može napraviti kako bi naše društvo bilo društvo jednakih mogućnosti za sve svoje građene.

Dogovoreno je kako će početkom sljedeće godine u Čakovcu biti održan sastanak predstavnika Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sa županom Međimurske županije i njegovim suradnicima.