Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 2018.

Na Sljemenu se 8 i  9. siječnja održava Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom (World Para Alpine Skiing – WPSA). Crveni spust ugostiti će tako najbolje skijašice i skijaše s invaliditetom s četiri kontinenta.

Prvog dana natjecanja u kategorijama slijepih i slabovidnih, te stojećih i sjedećih skijašica i skijaša, nastupilo je njih 69 iz 17 zemalja. U konkurenciji sjedećih skijaša, hrvatski paraolimpijac Dino Sokolović zauzeo je drugo mjesto u slalomu.

Odličan nastup imao je i naš drugi predstavnik Damir Mizdrak, s vodičem Lukom Debeljakom, u konkurenciji slijepih i slabovidnih skijaša, koji je u prvoj vožnji zauzeo deseto mjesto, ali je nažalost zbog propuštanja vrata morao odustati u drugoj vožnji. Fascinantno je gledati kako se na tako zahtjevnoj stazi Crvenog spusta, istoj onoj na kojoj su prošlog tjedna vozile utrke Snježne kraljice, sada spuštaju sportaši s invaliditetom, bilo zajedno sa svojim vodičem poput slijepih i slabovidnih ili uz pomoć specijaliziranih pomagala.

Organizatori su velike napore uložili i u održavanje staze koja je ipak prvog dana natjecanja odoljela ovim netipično visokim temperaturama.

Nakon Sljemena, paraskijašice i skijaši svoja natjecanja nastavljaju u Kranjskoj Gori, gdje će se 11. i 12. siječnja voziti dva veleslaloma. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom slalomske utrke na Sljemenu pratio je Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.