Svjetski dan cerebralne paralize, 6. listopad

Svjetski dan cerebralne paralize, 6. listopad

Cerebralna paraliza je vrlo kompleksan invaliditet koji traži interdisciplinarni pristup. Osobe s cerebralnom paralizom često su „nevidljive“ u društvu i isključene iz zajednice. Zbog toga se u cijelom svijetu 6. listopada obilježava Svjetski dan cerebralne paralize s važnim ciljem osiguravanja i uživanja punih prava, pristupa i mogućnosti za sve osobe s cerebralnom paralizom.

Javna svijest – cerebralna paraliza je najčešći tjelesni invaliditet u djetinjstvu. U svijetu živi više od 17 milijuna osoba s cerebralnom paralizom, uz potporu od 350 milijuna obitelji, prijatelja i članova organizacija. Sa svojim obiteljima i dalje se susreću s diskriminacijom i neprihvaćanjem šire zajednice.

Kvaliteta života osoba s cerebralnom paralizom ovisi o pristupu proizvodima, informacijama i podršci. Dostupnost specijaliziranih pomagala (kao što su električna kolica, prilagođena računala, poseban pribor za jelo) bitno olakšava svakodnevni život osobama s cerebralnom paralizom i njihovim obiteljima. Važna je dostupnost informacija u kojima roditelji djece s cerebralnom paralizom mogu dobiti savjete o brizi, kao i prepoznavanje mjesta na kojima osobe s cerebralnom paralizom mogu saznati sve o svojim pravima. Podrška treba uključivati formiranje mreže podrške u zajednici (organizacije, obitelji, osobe s cerebralnom paralizom) kako bi se međusobno mogli dijeliti iskustva i savjete.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize ovogodišnju kampanju Svjetskog dana cerebralne paralize obilježit će održavanjem kuharske radionice za osobe s cerebralnom paralizom u okviru projekta „Mi smo ovdje uključeni“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Edukativne kuharske radionice provode se sa svrhom socijalnog uključivanja i usvajanja novih vještina i sposobnosti za osobe s cerebralnom paralizom. Također, ovogodišnjom kampanjom se želi ukazati na ključna područja na kojima treba aktivno doprinositi kako bi se utjecalo na promjene javne svijesti, inkluzivnog obrazovanja, bolje kvalitete života, dostupnosti medicinskog i terapijskog pristupa, mogućnosti zapošljavanja, vlastitog doprinosa zajednici te građanskim pravima.