Svečano otvoren 17. Festival tolerancije

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 23. siječnja svečano je otvoren 17. Festival tolerancije. Ovogodišnji Festival održava se na dvije lokacije, i to do 27. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti, te do 28. siječnja u Dokukinu KIC. I ove godine Festival publici donosi selekciju iznimnih i višestruko nagrađivanih dokumentarnih i igranih kratkometražnih i dugometražnih filmova, ali i rasprave o aktualnim društvenim temama i pitanjima.

Svečanom otvorenju u prepunoj dvorani MSU-a prisustvovali su predstavnici državnih institucija, Grada Zagreba, diplomatskih veleposlanstva, kulturnih i javnih ustanova, veterana Domovinskog rata i antifašista, predstavnici stranih kulturnih instituta te predstavnici medija. U ime Pravobranitelja za osobe s invaliditetom svečanom otvorenju je prisustvovao zamjenik pravobranitelja Darijo Jurišić.

Na samom početku svečanog otvorenja okupljenima se obratila direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović koja je istaknula kako: “Cijeli tim Festivala tolerancije zdušno je radio cijelu proteklu godinu pripremajući njegovo 17. izdanje, koje vam predstavljamo u sljedećih šest dana. Potaknuti našim temeljnim vrijednostima uviđamo sve prisutniju potrebu za čovjekoljubljem i humanošću. Ovim Festivalom šalje se poruka „Otvori se prema drugom i drugačijem“, a što je i glavna misao koja se proteže kroz cijeli filmski program od 40 odabranih naslova.“ Selekciju filmova napravili su Snježana Tribuson i Boško Picula, koji su u suradnji s Dinom Pokrajac odabrali ovogodišnji program.

Mnogi od odabranih filmova nagrađivani su prestižnim nagradama na festivalima širom svijeta i svojim najvećim dijelom neće biti prilike pogledati ih u redovnoj kino distribuciji.  Cjelokupni filmski programi ovogodišnjeg Festivala podijeljen je u četiri kategorije: Ugriz stvarnosti, Spektar, Mali koraci i Samo kratko.

Sve projekcije filmova za posjetitelje su besplatne, jer su sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, UNHCR-a Hrvatska, Hrvatskog audiovizualnog centra, Nacionalne kontakt točke CERV Vlade RH, Talijanskog instituta za kulturu te drugih partnera, sponzora i donatora. Istaknuto je kako je ovo ujedno i posljednje izdanje u Zagrebu, jer se sljedeće godine festival seli u Zadar.

Kao jedno od događanja Festivala posebno ističemo izložbu fotografija koja je nastala kao rezultat suradnje Festivala tolerancije i Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom “SUMSI” s ciljem podizanje svijesti o životu osoba s invaliditetom. Izložba služi i kao podsjetnik na važnost inkluzije, razumijevanja i podrške. Izložba “Tu smo” donosi foto portrete osoba s invaliditetom kroz umjetničku viziju fotografa Mare Milin, Stanka Hercega i Sanjina Kaštelana. Fotografije su izložene u javnom prostoru Trga Petra Preradovića, i mogu se vidjeti od 18. do 28. siječnja 2024. godine.

Sigurno smo kako će osim filmovima, Festival tolerancije i nadalje održavati tradiciju spajanja ljudi svojim raznovrsnim programom, predavanjima, raspravama i izložbama. Više informacija o programu možete pronaći na mrežnim stranicama Festivala: https://festivaloftolerance.com/festival-tolerancije