Svečano je otvoren Spinalni centar Specijalne bolnice Varaždinske Toplice

U Varaždinskim Toplicama je 7. rujna 2023. godine svečano otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice toliko dugo očekivani Spinalni centar. Danas je to objekt opremljen najsuvremenijim uređajima za robotsku rehabilitaciju u kojem će biti osigurana sva potrebna skrb za pacijente iz cijele Republike Hrvatske koji imaju teške ozljede ili bolesti kralježnice. U novoizgrađeni objekt uloženo je više od 18,4 milijuna eura, od čega je 11 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, 6,5 milijuna eura osiguralo je Ministarstvo zdravstva, a sama Specijalna bolnica osigurala je 770 tisuća eura. Centar se prostire na 6.700 četvornih metara, a kapaciteta mu je 75 kreveta s dodatnih pet kreveta u dnevnoj bolnici.

O potrebi za ovakvim centrom govori i podataka kako u Hrvatskoj oko 500 osoba godišnje obolijeva od takozvane parapareze, paraplegije i tetrapareze. Danas imamo više od 8.000 osoba koje su osobe s invaliditetom zbog ozljeda spinalne regije zbog čega godišnje imamo i 14.000 hospitalizacija.

Nacionalni rehabilitacijski centar otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a na svečanosti otvorenja govorili su Damir Habijan, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik, ministar zdravstva Vili Beroš, varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković i ravnatelj Specijalne bolnice Denis Kovačić. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanom otvorenju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Nažalost, svečanost otvorenja pokazala je i kako nije realizirana i prihvaćena zajednička inicijativa Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i pokreta osoba s invaliditetom da se Spinalni centar nazove prema osobi koja je zadnjih 40 godina poticala, zagovarala i toliko toga napravila i dala u pokretu spinalno ozlijeđenih, pokojnoj Mandi Knežević.