Stručno predavanje – Opasnosti seksualnog zlostavljanja djece i mladih u digitalnom okruženju

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež održan je 19. studenoga 2020. godine II. dio online stručnog predavanja „Trendovi u digitalnom okruženju – od zabave do zlostavljanja“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predavanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Tijekom izlaganja Tomislava Ramljaka, voditelja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, diplomiranog socijalnog radnika i stalnog sudskog vještaka za digitalne dokaze, ovog su puta detaljno predstavljene različite opasnosti i oblici seksualnog iskorištavanja djece i mladih u digitalnom okruženju interneta. Veliku opasnost predstavlja i sama činjenica da se sve ono što se jednom objavi na internetu vrlo teško može kasnije (ikada) ukloniti. Svi mi imamo i ostavljamo digitalni otisak u internetskom prostoru, stoga je posebno važno paziti i obraćati pažnju na ono što objavljujemo o djeci i mladima. Primjeri iz prakse pokazuju kako osobni podaci nisu samo ime i prezime, nego zbog različitih danas lako dostupnih programa prepoznavanja lica (npr. FIND FACE FACIAL RECOGNITION) i oblik lica predatorima omogućava prepoznavanje, identificiranje, pa i stupanje u kontakt. Tri ključna čimbenika su uzrokovala povećanje slučajeva seksualnog iskorištavanja djece i mladih u digitalnom okruženju: (1) mobilni telefoni s kamerama, (2) pojava „dark“/„deep“ weba i (3) postojanje digitalnih valuta (poput Bitcoina). Iako se čini da se takvi slučajevi događaju negdje dalje, oni su itekako prisutni i u Hrvatskoj. Pri svemu tome važno je biti svjestan kako iza svake fotografije i/ili video zapisa postoji žrtva. Zbog toga je važan projekt Arachnid pokrenut je u siječnju 2017. kao odgovor na nalaze ankete Survivors survey i globalno širenje materijala za seksualno zlostavljanje djece o čemu svjedoči Cybertip.ca. Projekt Arachnid otkriva automatizirani je sustav koji otkriva slike i videozapise materijala o seksualnom zlostavljanju djece putem interneta i izdaje obavijesti pružatelju usluge hostinga tražeći njegovo uklanjanje. Do danas, Projekt Arachnid je pružateljima poslao više od dva milijuna obavijesti o uklanjanju materijala za seksualno zlostavljanje djece. Nažalost, zbog nedovoljne zainteresiranosti i suradnje na odgovarajućoj razini od strane Ministarstva unutarnjih poslova, mogućnosti funkcioniranja ovog projekta u Republici Hrvatskoj su bitno ograničene.

Također, naglasak u današnjim predavanjima bili su brojni primjeri iz stvarnog života, naše stvarnosti i svakodnevnice u kojoj djeca i mladi vrlo lako postaju žrtve predatora u digitalnom okruženju. O razmjerima opasnosti govori i potreba provođenja kampanje Centra za nestalu i zlostavljanu djecu 2018. godine kojom su molili i upozoravali roditelje da na društvenim mrežama ne objavljuju gole fotografije svoje djece s godišnjih odmora, koje vrlo često budu također iskorištavane kao neprimjereni sadržaji.

Konačno, postoji i neosporna važnost korištenja odgovarajuće terminologije kojom se vezano za ove teške teme poštuju prava djece, odnosno konkretno važno je znati da ne postoji „dječja pornografija“ koja je zapravo mjesto zločina, a da postoji zlostavljač i žrtva što je seksualno zlostavljanje djece.

Zaključak je i današnjeg izuzetno potrebnog i korisnog izlaganja da unatoč postojećim aplikacijama za praćenje i kontrolu pregledavanih sadržaja, najbolja prevencija je provođenje kvalitetnog vremena s djetetom i uspostava iskrene komunikacije.

Prilagodba