Stručno predavanje – Digitalno okruženje, od zabave do zlostavljanja

Stručno predavanje – Digitalno okruženje, od zabave do zlostavljanja

12. studenoga 2020.Kategorije: Novosti

Stručno predavanje – Digitalno okruženje, od zabave do zlostavljanja

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež organiziralo je 12. studenoga 2020. godine online stručno predavanje pod nazivom „Trendovi u digitalnom okruženju – od zabave do zlostavljanja“. Predavanju su prisustvovali suci, državni odvjetnici, odvjetnici, predstavnici pravobraniteljskih institucija, odgajatelji, socijalni radnici i pedagozi, policijski službenici, učitelji, nastavnici, profesori, stručni suradnici za mladež, stručnjaci za djecu i mlade, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i studenti društvenih znanosti. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predavanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Internet danas koristi oko 82% stanovnika Hrvatske, a taj postotak je kod djece i mladih još veći (oko 95%). Danas se odrastanje događa velikim dijelom u digitalnom okruženju. Kako bi bolje razumjeli izazove i opasnosti na internetu, gdje djeca i mladi najviše borave, neophodno je upoznati se s trendovima, aplikacijama i navikama kod korištenja novih tehnologija. Važno je biti svjestan kako su danas svuda u svijetu trendovi zapravo jednaki i vrlo brzo se šire.

Tijekom izlaganja Tomislava Ramljaka, voditelja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, diplomiranog socijalnog radnika i stalnog sudskog vještaka za digitalne dokaze, pobliže su predstavljene društvene mreže (Facebook, Instagram, YouTube), platforme (Snapchat, TikTok), aplikacije i oblici komunikacije (Viber, WhatsApp, Messenger, Telegram, Signal) koji su zastupljeni kod djece i mladih, današnjih tzv. „screenagera“. Na privlačnost industrije digitalnih igara ukazuje i podatak kako je 2019. godine u svijetu na igricama zarađeno 145 milijardi dolara što je više od ukupne zarade u televizijskoj/filmskoj industriji (koja je u 2019. godini iznosila oko 42 milijarde dolara). Opasnosti koje prijete djeci i mladima kod današnjih igara je komunikacija s nepoznatima, mogućnost razvijanja agresivnog ponašanja ili čak i razvijanje ovisnosti. Osim zaštite i sigurnosti osobnih podataka (čak i biometrijskih podataka lica korisnika) sve veći problem predstavlja govor mržnje koji se puno lakše i brže prenosi novim tehnologijama. Važno je znati da sve društvene mreže i komunikacijske platforme imaju predviđene mogućnosti uključivanja pravila privatnosti kojima se može usmjeriti ili na određeni način kontrolirati aktivnosti i komunikacija, međutim te postavke svatko treba samostalno urediti i aktivirati, a o čemu je potrebno dodatno se informirati i educirati.

U zaključnim razmatranjima ovog izuzetno korisnog i zanimljivog predavanja istaknuto je da je vrijeme provedeno s djecom i mladima zapravo najbolji mogući način prevencije.

Podijelite ovu objavu s drugima: