Skup: Jesmo li bogatiji ili siromašniji? 100 dana eura

Skup: Jesmo li bogatiji ili siromašniji? 100 dana eura

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizirao je 24. travnja 2023. godine skup na temu „Jesmo li bogatiji ili siromašniji? 100 dana eura“. Skup je održan pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Cilj skupa je bilo obilježiti 100 dana od uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj s jednim ključnim pitanjem – što nam je euro donio? Konferencija se je sastojala od dvije panel rasprave. Nakon uvodnih riječi predsjednika Upravnog odbora Centra Miko Tripalo, Tvrtka Jakovine i predsjednika nadzornog odbor Branka Roglića, u prvom panelu posvećenom efektima u gospodarstvu sa stajališta monetarne i fiskalne politike govorili su Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Boris Lalovac, saborski zastupnik i bivši ministar financija i Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortanove grupa. Tijekom drugog panela koji se fokusirao na građane i njihova iskustva s obzirom na poskupljenja i prilagodbu u svakodnevnom životu govorili su Nikola Erceg s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ana Knežević predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke.

U raspravama se moglo čuti kako Republika Hrvatske koristi od uvođenja eura ima još od 2020. godine, da je ono strateški važno kao što je to i ulazak u Schengen, da sama promjena valute ne može utjecati na život, te da ćemo plaće imati na razini plaća u Njemačkoj kada budemo i produktivni kao Nijemci. Također, otvoreno je pitanje potrebe reformi sustava lokalne samouprave i zdravstvenog sustava, kao i važnost demografskim kretanja koja su u Hrvatskoj izuzetno loša. Posebna rasprava otvorila se i na temu visokih cijena nekretnina koje bezrazložno rastu, unatoč tome što se brojni stanovnici iseljavaju tako da dolazi do apsurda i situacije koja bi trebala biti kada bi se brojni stanovnici useljavali, a ne iseljavali. Dio panelista izrazio je razmišljanje o potrebi uvođenja poreza na imovinu kako bi se porezno opterećenje s rada prenijelo na kapital. Jedan je od zaključaka kako se teško netko može obogatiti za samo 100 dana, ali da su ipak koristi od uvođenja eura razni izravni i neizravni učinci na cjelokupno društvo i sve građane.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom skupu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.