Seminar – Potencijali pristupačnog turizma za ugostitelje

Seminar – Potencijali pristupačnog turizma za ugostitelje

27. listopada 2021.Kategorije: Novosti

Seminar – Potencijali pristupačnog turizma za ugostitelje

U organizaciji turističke agencije specijalizirane za turizam osoba s invaliditetom „TravAbled“ u hotelu Westin u Zagrebu održan je 26. listopada 2021. godine seminar o pristupačnom turizmu pod nazivom „Potencijali pristupačnog turizma za ugostitelje“.

Vrlo zanimljive podatke i sadržaje o gostima i turistima s invaliditetom predstavio je Siniša Kekić, vlasnik agencije „TravAbled“, a i sam iskusni putnik i organizator putovanja osoba s invaliditetom.

Tijekom seminara je istaknuto kako danas u svijetu živi gotovo milijardu osoba s invaliditetom od kojih njih 300 milijuna često putuje te da oni gotovo uvijek putuju u pratnji od najmanje jedne osobe, što udvostručuje potencijal ovog tržišta. Također, istaknuti su i brojni izazovi s kojima se na svojim putovanjima susreću osobe s različitim vrstama invaliditeta, kao i prepreke na koje nailaze putničke agencije i drugi pružatelji usluga usmjereni na stvaranje pristupačnih ponuda. Pristupačni turizam kao turizam je sveobuhvatan i inkluzivan, on treba voditi računa i o potrebama privremeno ozlijeđenih osoba, obitelji s malom djecom, kao i starijih osoba i osoba s teškoćama u kretanju. Pristupačnost zbog svoje univerzalnosti višestruko koristi svima, a posljedično donosi veliku dobit i ekonomski pomaže razvoju sredina kao turističkih destinacija. Naime, osobe s invaliditetom su jako dobri gosti, jer gotovo uvijek putuju u pratnji, često troše više i putuju izvan sezone. Ne smijemo zaboraviti kako se pojam pristupačnosti odnosi na fizičko okruženje, ali i na pristupačan način komunikacije i pristupačnost informacija.

Republika Hrvatska kao turistička destinacija ne čini dovoljno da bi bila pristupačna i pristupačnija osoba s invaliditetom i njihovim obiteljima. Na nekim drugim tržištima kao što je na primjer Australija 11 % od ukupnog broja turista su osobe s invaliditetom, u Ujedinjenom Kraljevstvu 12 % domaćih turista su osobe s invaliditetom ili osobe s dugotrajnim zdravstvenim teškoćama, a u Sjedinjenim Američkim Državama odrasle osobe s invaliditetom i/ili osobe sa smanjenom pokretljivošću godišnje na putovanja potroše gotovo 13,6 milijardi dolara.

U Hrvatskoj vrlo je malo pristupačnih hotelskih, hostelskih i drugih smještajnih kapaciteta, izuzetno je mali broj javnih pristupačnih sanitarnih čvorova, a brojni subjekti edukaciju o temama vezanim za pristupačni turizam i rad s osobama s invaliditetom još uvijek smatraju isključivo troškom. Ponekad i učinjeni zahvati na poboljšanjima pristupačnosti nisu uvijek najbolji o čemu svjedoči i prikazani niz fotografija različitih prilaza, ulaza, sanitarnih čvorova i situacija u kojima se teško mogu snalaziti i one osobe koje nemaju teškoće s kretanjem. Najveći izazovi pristupačnog turizma u Hrvatskoj su i dalje smještajni kapaciteti, (ne)prilagođenost prijevoza, (ne)prilagođenost infrastrukture, te što je vrlo važno postojanje predrasuda i neodgovarajući odnos prema turistima/gostima s invaliditetom.

Na seminaru je predstavljen i niz poticaja koje osigurava Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), a koje mogu ostvariti poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, kao i osobe s invaliditetom koje se samozapošljavaju.

U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na seminaru je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: