Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice – zapošljavanje osoba s invaliditetom

Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice – zapošljavanje osoba s invaliditetom

10. lipnja 2019.Kategorije: Novosti

Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice – zapošljavanje osoba s invaliditetom

10. lipnja u Zagrebu je održan 3. sastanak 3. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe invaliditetom o temi zapošljavanje osoba s invaliditetom. Sastanku su prisustvovali članovi Stručnog savjeta, predstavnici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić,te savjetnica pravobraniteljice Natalija Krajnović.

Tema o zapošljavanju osoba s invaliditetom pokazala se važnom i posebno zanimljivom pa je zbog velikog interesa sastanak održan u Maloj kući dječjih prava.

Tijekom sastanka analizirale su se do sada utvrđene prednosti i nedostatci kvotnog sustava zapošljavanja osoba s invaliditetom. Kao jedan od glavnih izazova prepoznata je nužna transformacija sustava obrazovanjai njegovo usklađivanje s potrebama tržišta rada općenito, a onda i posebno s potrebama i mogućnostimaza osobe s invaliditetom. Razgovaralose o važnosti protoka i potrebi koncentracije informacija o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom na jednom mjestu, te važnosti prepoznavanja mogućnosti u iskorištavanju preostalih radnih sposobnosti osoba s invaliditetom. Istaknuti su pozitivni primjeri zapošljavanja osoba s invaliditetom u Italiji i Portugalu, ali i činjenica da niti u inozemstvu ne postoji odgovarajuće rješenje koje bi se moglo „samo preslikati“ na naš sustav zapošljavanja i našu aktualnu situaciju. Izviješteno je kako je Ured pravobraniteljice u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Hrvatskom udrugom poslodavac (HUP) od 2017. godine o temi zapošljavanja osoba s invaliditetom održao više od 20 skupova u svim županijama na kojima je sudjelovalo više od 400 poslodavaca. Istaknuto je i kako se danas uočava pozitivan trend u vidu sve aktivnije ulogeosoba s invaliditetom tijekom traženja posla na tržištu rada, jer je sve veći broj osoba koje su se obraćale pravobraniteljici radi informiranja o svojim pravima tijekom postupaka zapošljavanja i pravima na radnom mjestu po zapošljavanju.

Kao jedan od zaključaka nametnula se potreba za održavanje posebnog sastanka s predstavnicima Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podijelite ovu objavu s drugima: