Sastanak radne skupine ENNHRI za prava osoba s invaliditetom

Sastanak radne skupine ENNHRI za prava osoba s invaliditetom

U organizaciji Radne skupine za prava osoba s invaliditetom Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) održan je 20. listopada 2022. godine online sastanak o pravnom okviru Europske unije za promicanje, zaštitu i praćenje provedbe Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom.

Kao jedan od glavnih ciljeva sastanka bila je razmjena iskustava o različitim načinima i modelima provedbe nadzora i praćenja primjene Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom kao i rasprava o budućim planovima za praćenje provedbe Strategije Europske komisije za osobe s invaliditetom 2021.-2030.

Tijekom sastanka o svojim iskustvima govorili su predstavnici nacionalnih institucija za ljudska prava iz Njemačke, Latvije, Češke i Belgija. U različitim državama primjenjuju se različiti modeli praćenja i izvještavanja o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, a ovlaštenja organizacija i institucija za to se ne utvrđuju uvijek na formalni način. U nekim državama (Latvija) svake godine se održava proglašenje i dodjela priznanja najboljoj organizaciji civilnog društva. Također, u mnogim je sredinama prepoznat problem osiguravanja pristupačnosti i značajna razlika od onog što je propisano pravnim okvirom od onog što je zapravo provedeno u praksi. Stoga su teme i izazovi vezani za pristupačnost nešto s čime se u svom radu susreću gotovo sve nacionalne institucije za ljudska prava u gotovo svim državama.

Osim članova ove radne skupine među tridesetak sudionika sastanka bili su i predstavnici Equinet-a, EDF-a (European Disability Forum), kao i zastupnica Europskog parlamenta.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku je predstavljao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.