Sastanak predstavnika upravnih odjela županija nadležnih za obrazovanje, predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Sastanak predstavnika upravnih odjela županija nadležnih za obrazovanje, predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

9. svibnja 2022.Kategorije: Novosti

Sastanak predstavnika upravnih odjela županija nadležnih za obrazovanje, predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Dana 9. svibnja 2022. godine u prostorijama Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Rijeci održao se sastanak predstavnika upravnih odjela županija nadležnih za obrazovanje, predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kako bi se upoznali s aktivnostima koje se poduzimaju u cilju poboljšanja položaja učenika s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom na području obrazovanja, a ujedno se iskoristila prilika i za upoznavanje s početkom rada novotvorenog Područnog ureda u Rijeci.
VIŠE: Sastanak je organiziran s ciljem razmjene iskustava i razmatranja mogućnosti unaprjeđivanja aktivnosti koje županije u odnosu na svoju nadležnosti u području obrazovanja provode posebice u području srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te donošenja rješenja o primjerenim programima odgoja i obrazovanja i uključivanja pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika.
Kao najveća prepreka se istaknuo problem nedostatka stručnog kadra u obrazovnim institucijama, ali također i složena birokracija koja otežava ostvarivanje prava učenika s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom prilikom obrazovanja. Naglašena je važnost uključivanja potrebnih stručnjaka – stručnih suradnika kao bitnog preduvjeta za kvalitetnu inkluziju u svim odgojno-obrazovnim ustanovama. Primijećeno je da, radi navedenih prepreka, kao i zbog nedostatka financija kojima bi se osigurala potpora, dio učenika s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom svoj obrazovni put završavaju u osnovnoj školi te ne nastavljaju daljnju izobrazbu. U razgovoru saznajemo i da pojedini roditelji učenika s teškoćama u razvoju putuju i stotinjak kilometara kako bi predali prijavnicu za upis u 1. razred srednje škole.
Kada govorimo o nedostatku stručnih suradnika govorimo i o njihovom nedostatku na tržištu rada.
Kao moguća rješenja za iznesene probleme predložilo se osnivanje mobilnih stručnih timova kao sastavnog dijela inkluzije učenika s teškoćama/osoba s invaliditetom u sustav odgoja i obrazovanja. Prilikom upisa u 1. razred osnovne škole kao bitnim se iskazala potreba da dječji vrtići daju mišljenje o učeniku.
Predstavnici odjela županija nadležnih za obrazovanje su istaknuli kako je sve teže izabrati osobe koje mogu u potpunosti obavljati ono što se očekuje od pomoćnika u nastavi te su izrazili potrebu za donošenjem programa osposobljavanja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika. Predstavljene su sve aktivnosti koje je pravobraniteljica poduzimala upravo na temu reguliranja radnog statusa i stručnog osposobljavanja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih suradnika.
Kao bitnim istaknulo se da je potrebno nastavu na daljinu administrativno rješavati drugačije od nastave u kući jer ne zahtjeva zapošljavanje djelatnika, da je osim mobilnih stručnih timova potrebno konačno pokrenuti centre podrške kako su zamišljeni.
Kao predstavnik Odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije na sastanku je sudjelovao Josip Orešković, ispred Upravnog odjela za obrazovanje sport i tehničku kulturu Istarske županije su sudjelovale Elena Puh Belci i Mirjana Neslanović, dok je ispred Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije sudjelovala Rachele Sindičić. Kao predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje na sastanku je sudjelovao prof. Robert Cimperman.
Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom su sudjelovale savjetnice Lidija Pongrac i Natalija Krajnović te stručna suradnica iz Područnog ureda u Rijeci, Klara Senčanin.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave