Sastanak pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i predsjednika Vijeća veleučilišta i visokih škola

Sastanak pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i predsjednika Vijeća veleučilišta i visokih škola

2. lipnja 2021.Kategorije: Novosti

Sastanak pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i predsjednika Vijeća veleučilišta i visokih škola

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom dana 2. lipnja 2021. godine održan je sastanak pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i njezinih suradnica s predsjednikom i predstavnicom Vijeća veleučilišta i visokih škola te predstavnicom Agencije za znanost i visoko obrazovanje putem Microsoft Teams platforme. Sastanak je održan s ciljem uspostavljanja suradnje u svrhu unaprjeđivanja uvjeta studiranja studenata s invaliditetom na veleučilištima i visokim školama.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak i savjetnica Branka Meić Salie uvodno su istaknule značaj teme položaja studenata s invaliditetom te opisale dosadašnje spoznaje i višegodišnje aktivnosti vezane za visoko obrazovanje osoba s invaliditetom, uspostavljenu suradnju s uredima za studente s invaliditetom pri sveučilištima te konačno i formaliziranje navedene koordinacije kao savjetodavnog tijela pravobraniteljice. Naglašena je ideja da se i veleučilišta uključe u rad navedene koordinacije.
Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola, Damir Jugo opisao je sastav te način djelovanja Vijeća veleučilišta i visokih škola kao i razliku u odnosu na Rektorski zbor. Jednako tako opisao je i razlike između veleučilišta i sveučilišta, koje su prednosti veleučilišta i visokih škola, oblici djelovanja, sadržaj stručnog studija koji ima više praktične nastave i sl., kako bi se u realnom okviru mogla dogovarati suradnja te potrebne aktivnosti. Predsjednik Vijeća veleučilišta predložio je i da se na razini Vijeća imenuje radno tijelo ili imenuje koordinator koji bi komunicirao s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te istaknuo da smatra da je prvi korak da veleučilišta i visoke škole utvrde broj studenata s invaliditetom.
Zaključno je dogovoren hodogram aktivnosti:

  1. Vijeće veleučilišta i visokih škola imenovat će koordinatora koji će se uključiti i na sastanak s uredima za studente s invaliditetom
  2. Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predložit će oblik upitnika temeljem kojeg bi se prikupili podaci o broju studenata s invaliditetom kao i prateća infrastruktura na veleučilištima i visokim školama
  3. Uz podršku Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izradit će se smjernice za veleučilišta i visoke škole za unaprjeđivanje položaja studenata s invaliditetom kao i potrebna postupanja prilikom upisa, studiranja i sl.
  4. Vijeće veleučilišta i visokih škola predložit će veleučilištima i visokim školama da imenuju koordinatora za studente s invaliditetom
  5. Organizirat će se mentoriranje i edukacija osoblja pri veleučilištima i visokim školama i koordinatora u suradnji s Uredom pravobraniteljice.

Razgovaralo se i o potrebi uključivanja pitanja studenata s invaliditetom u osnovni Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Istaknuo se i značaj da studenti s invaliditetom trebaju određene razumne prilagodbe kako bi se izjednačile mogućnosti studiranja, ali pri tome im se ne smiju umanjivati kompetencije i znanja potrebna za buduće zanimanje i rad.

Podijelite ovu objavu s drugima: