Sastanak Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Pravobraniteljice za djecu s delegacijom iz Republike Turske

U organizaciji UNICEF-a za Hrvatsku organiziran je dvodnevni studijski posjet delegacije iz Republike Turske predstavnika Velike narodne skupštine Republike Turske, članova Pododbora za prava djeteta, pravobraniteljice za djecu i osobe s invaliditetom te Ureda UNICEF-a za Tursku. Svrha ove studijske posjete je razmjena iskustava te upoznavanje s dobrim praksama i postignućima hrvatskih institucija iz područja dječjih prava, kreiranja politika usmjerenih na dijete te planiranja i praćenja putem strukturnih mehanizama.
U okviru navedenog studijskog posjeta organiziran je i sastanak delegacije s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Ankom Slonjšak i Pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević, dana 23. svibnja 2022. u prostorima Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
Tijekom sastanka predstavljene su uloge i načini rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i pravobraniteljice za djecu te načina rada Ureda pravobraniteljice u Republici Turskoj koja je zadužena za djecu i osobe s invaliditetom, ali i za obitelj i žene. Načini rada vrlo su slični kao i problemi s kojima se susreću te je dogovoren nastavak suradnje na određenim pitanjima između navedenih institucija.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom sve prisutne upoznala je s osnivanjem Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 2008. godine na inicijativu civilnog društva koje je usmjereno na brigu o osobama s invaliditetom, a koji su predložili i nju kao prvu pravobraniteljicu. Predstavila je zakonske propise temeljem kojih pravobranitelj za osobe s invaliditetom djeluje kao i ulogu u promicanju, praćenju i zaštiti prava osoba s invaliditetom. Predstavila je i način podnošenja godišnjeg i posebnih izvješća Saboru Republike Hrvatske. U svojem izlaganju osvrnula se na broj obraćanja stranaka koje je Ured zaprimio tijekom 2021. godine, vezano za koja prava i područja, odnosno da je najviše obraćanja stranaka u odnosu na područje socijalne zaštite, pristupačnosti, zdravlja, obrazovanja i zapošljavanja. Ukazala je i na broj općih preporuka koje su upućene u odnosu na unaprjeđivanje zakonskih propisa i sustava brige o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom kao i postotak prihvaćanja preporuka. Predstavila je Savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Koordinaciju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u području visokog obrazovanja te naglasila izuzetno važnu suradnju sa civilnim društvom. Na upit predstavnika delegacije Republike Turske dala je i prikaz određenih mjera i oblika podrške koji postoje u Republici Hrvatskoj.

Pravobraniteljica za djecu na sličan način prikazala je način rada Ureda pravobraniteljice za djecu od početka rada institucije 2003. , broj zaprimljenih pritužbi u 2021. godini, upućenih općih preporuka i postotak prihvaćanja, ustroj Ureda, rad mreže mladih te sudjelovanje i rad Ureda u međunarodnim organizacijama.
Pravobraniteljica za djecu i osobe s invaliditetom iz Republike Turske Celile Ozlem Tuncak zajedno s predstavnikom Turske narodne skupštine Ibrahimom Yurdunuseven dala je prikaz nekoliko projekata koje oni provode, nekoliko priručnika koje su izradili u okviru svoje nadležnosti te su predstavili da osim u Skupštini i na lokalnim razinama postoje zastupnici osoba s invaliditetom, a na studijima kao i kod nas studentski pravobranitelji. Naglasili su da imaju slične oblike podrške i mjere za osobe s invaliditetom te osim toga naveli oslobođenje od plaćanja posebnih trošarina kod kupovine automobila, plaća za osobu s invaliditetom (invalidnina) te za osobu koja se skrbi o njoj. U Republici Turskoj živi oko 6% osoba s invaliditetom. Istaknuli su da rade na uključivanju osoba u svijet rada (zapošljavanje) te da među zastupnicima u Skupštini imaju nekoliko osoba s invaliditetom, a da posljednja dva mjeseca i suci mogu biti osobe s invaliditetom. Ono što je zanimljivo je da pravobranitelj ne mora biti osoba turskog državljanstva.

Prilagodba