Sastanak o željezničkom putničkom prijevozu putnika s invaliditetom

Sastanak o željezničkom putničkom prijevozu putnika s invaliditetom

U Zagrebu je 21. siječnja održan sastanak o željezničkom putničkom prijevozu. Sastanak je organizirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom s predstavnicima tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o., HŽ Infrastruktura d.o.o., članovima Stručnog savjeta pravobraniteljice i osobama s invaliditetom koji često koriste usluge željezničkog putničkog prijevoza.

Povod sastanku su bile pritužbe osoba s invaliditetom, koje se odnose na nepristupačnost vlakova i nepristupačnost željezničke infrastrukture. Naime, postojeća željeznička infrastruktura je velikim dijelom nepristupačna osobama s invaliditetom, čak i kada se radi o većim željezničkim kolodvorima. Pri tome moramo naglasiti kako se pristupačnost u smislu željezničkog putničkog prijevoza ne odnosi samo na mogućnost ulaska ili izlaska osobe iz vlaka, nego i mogućnosti dobivanja i praćenja informacija o putovanju.

Tijekom sastanka analizirani su konkretni primjeri i izneseni prijedlozi kako treba raditi na kontinuiraj edukaciji vlakopratećeg osoblja, već sada koristiti dostupna privremena tehnička rješenja na najfrekventnijim željezničkim kolodvorima i stajalištima, te u postupke izrade projekata obnove željezničke infrastrukture i nabave novih vlakova uključiti i uključivati osobe s invaliditetom i njihove predstavnike. Također, istaknuto je kako je potrebno dužnu pažnju posvetiti organizaciji putovanja osoba s invaliditetom, jer ukoliko postoji pravovremena najava putovanja (48 sati prije putovanja), odnosno pravovremeno podnesen zahtjev za pomoć pri prijevozu vlakom, nema razloga za nastajanjem poteškoća.

Više informacija o načinima najave putovanja i načinu podnošenju zahtjeva za pomoć pri prijevozu vlakom možete pronaći na mrežnim stranicama HŽ Putnički prijevoz d.o.o., poveznica: http://www.hzpp.hr/podrska-prijevoz-osoba-s-invaliditetom-i-osoba-smanjene-pokretljivosti

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.