Regionalna konferencija o kibernetičkom nasilju i kibernetičkoj sigurnosti s posebnim naglaskom na mlade i žene

Regionalna konferencija o kibernetičkom nasilju i kibernetičkoj sigurnosti s posebnim naglaskom na mlade i žene

17. studenoga 2022.Kategorije: Novosti

Regionalna konferencija o kibernetičkom nasilju i kibernetičkoj sigurnosti s posebnim naglaskom na mlade i žene

U organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Europske networking inicijative Hrvatska u Zagrebu, održana je dana 15. studenoga 2022. Regionalna konferencija o kibernetičkom nasilju i kibernetičkoj sigurnosti s posebnim naglaskom na mlade i žene. Konferencija je financijski potpomognuta sredstvima Sjevernoatlantskog saveza (NATO-a) i dio je kampanje WeAreNATO za Hrvatsku te je tijekom konferencije emitiran i promotivni spot NATO-a nastalog u sklopu spomenute kampanje WeAreNATO za Hrvatsku.
Regionalna konferencija organizirana je u međunarodnoj suradnji organizacija civilnog društva, državnih tijela i neovisnih tijela za ravnopravnost iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije s ciljem podizanja svijesti i informiranja o problemu kibernetičkog nasilja s posebnim osvrtom na mlade ljude i žene kao i u cilju jačanja mreže ključnih stručnjaka na razini NATO-a, regionalnih aktera i relevantnih dionika koji se bave problemom rodnog uvjetovanog kibernetičkog nasilja. Cilj je bio i promicanje boljeg razumijevanja digitalnih tehnologija i povećanja pismenosti o sigurnom korištenju interneta, mobitela, društvenih medija i sl., kao i osnaživanja žena te razmjena iskustava i dobrih praksi.
U sklopu konferencije koja se održala u hibridnom modelu (uživo i online) su se održala dva panela:
Panel I pod nazivom „Iskustva nacionalnih tijela za ravnopravnost spolova u području kibernetičkog nasilja“ u kojem su sudjelovali predstavnici državnih i neovisnih tijela za ravnopravnost spolova Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji su govorili o svojim iskustvima, promišljanjima, aktivnostima koje su poduzimali te koja smatraju da je potrebno još poduzeti u cilju osiguravanja kibernetičke sigurnosti.
Panel II pod nazivom „Pojavnost i karakteristike kibernetičkog nasilja prema mladima i ženama te strategije njihova suzbijanja“ u kojima su sudjelovali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, CARNET-a, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI te koordinatorica projekta EU Kids Online koji su svim prisutnima predstavili svoja saznanja o oblicima kibernetičkog nasilja te dali određeno upozorenje dajući prikaze trogodišnjaka koji se sami snimaju s mobitelima te snimke bivaju javno objavljene. U konačnici naglašena je potreba preventivnog djelovanja kako na roditelje tako i samu djecu i mlade preko educiranih vršnjaka i njima primjerenih medija.
Istaknut je značaj regionalnog pristupa problemu rodno uvjetovanog nasilja na internetu budući da je u posljednje vrijeme zabilježen niz online grupa regionalnog karaktera u kojima se osobne fotografije i informacije o ženama i djevojkama iz regije šire bez njihovog pristanka.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciju je pratila savjetnica pravobraniteljice Lidija Pongrac.

Podijelite ovu objavu s drugima: