Reakcija na izjave Željka Keruma i korištenje neprihvatljive terminologije u javnom prostoru

Reakcija na izjave Željka Keruma i korištenje neprihvatljive terminologije u javnom prostoru

14. lipnja 2022.Kategorije: Novosti

Reakcija na izjave Željka Keruma i korištenje neprihvatljive terminologije u javnom prostoru

Jučer su u nekoliko medija prenesene izjave gradonačelničkog kandidata u Splitu Željka Keruma u kojem članove protu kandidacijske liste naziva „retardima“ odnosno protukandidacijsku listu naziva „listom retarda“, te kaže „..retardi su Puljak, Ivošević i Baričić i kompletna njihova stranka“.

Vjerujemo da kandidat Željko Kerum vrlo dobro zna da je „retardacija“ ili „mentalna retardacija“ dugo vremena bio uvriježen izraz kojim su se oslovljavale osobe s intelektualnim ili kognitivnim teškoćama te da je koristeći naziv „retard“ želio uvrijediti kandidate suprotstavljene stranke, među kojima je i osoba s invaliditetom, označivši ih osobama sniženih kognitivnih sposobnosti.

Željko Kerum kao i šira javnost moraju znati da je nabacivanje pogrdnim nazivima za osobe koje prirođeno imaju slabiji kapacitet razumijevanja okoline iznimno uvredljivo i nedopustivo u civiliziranoj komunikaciji. Sve osobe koje javno istupaju, političari, mediji, a posebno kandidati u izbornim procesima moraju preuzeti odgovornost za izgovorene riječi i shvatiti da neprimjerenim izražavanjem u javnom prostoru, bilo uvredljivim generalizacijama osoba s invaliditetom bilo korištenjem degradirajuće terminologije, nanose veliku štetu dostojanstvu i ravnopravnom položaju osoba s invaliditetom u društvu. Iako takvim izražavanjem ponajviše govore o samima sebi i dosegnutom stupnju civiliziranog ophođenja, potrebno ih je podsjetiti da ih cijela zajednica pa i djeca čuju i da neprihvatljivim izražavanjem šire netrpeljivost i neprihvaćanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Pravobraniteljica stoga ponovno, drugi dan za redom u jeku izborne kampanje u Splitu, apelira na sve sudionike izbornog procesa da se odgovorno ponašaju i javno komuniciraju, te da kada progovaraju o osobama s invaliditetom govore isključivo o planiranim aktivnostima i mjerama usmjerenih na poboljšanje njihovog dovoljno teškog položaja u društvu i povećaju njihovu vidljivost u zajednici isključivo u pozitivnom svjetlu.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Podijelite ovu objavu s drugima: