Razgovori o demokraciji – Dezinformacije u eri pandemije i posljedice na demokraciju

Razgovori o demokraciji – Dezinformacije u eri pandemije i posljedice na demokraciju

U organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj i Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održano je 4. svibnja 2021. godine u Hrvatskoj treće online predavanje iz serijala Razgovori o demokraciji na temu – Dezinformacije u eri pandemije i posljedice na demokraciju.

O istini, dezinformacijama i današnjem životu pod velikim utjecajima medija govorila je profesorica Åsa Wikforss, profesorica filozofije na Sveučilištu u Stockholmu i članica Švedske Kraljevske Akademije Znanosti. Izlaganje je obuhvatilo teme o prirodi dezinformacija, zašto smo im podložni, koji su uobičajeni oblici dezinformacija, kako je to pandemija COVID-19 utjecala na širenje te koje su posljedice po demokraciju. Podaci organizacije Freedom Hause upućuju da je zbog okolnosti pandemije u čak 80 zemalja svijeta narušen odnos prema demokraciji i demokratskom načinu življenja i upravljanja.

Rasprava je okupila studente s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predstavnike akademske zajednice, pravobraniteljskih ureda, državnih institucija i ustanova, kao i predstavnike civilnog društva.

Razgovori o demokraciji dio su globalne inicijative švedske vlade Drive 4 Democracy koja ima za cilj potaknuti globalne razgovore o raznim aspektima zaštite demokracije i zagovarati međunarodnu suradnju, solidarnost, poštivanje ljudski prava i demokratske vrijednosti. U sklopu inicijative održano je do sada sedamdeset Razgovora o demokraciji koji su okupili više od 10.000 sudionika u brojnim zemljama. Dodatno je održano više od šest stotina različitih aktivnosti u sklopu inicijative Drive 4 Democracy poput filmskih festivala, izložbi, panel rasprava, predavanja i drugih koji su dosegli skoro dva milijuna ljudi.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predavanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.