Radionica „Procjena potreba i postojećih rješenja za osobe s invaliditetom“

Radionica „Procjena potreba i postojećih rješenja za osobe s invaliditetom“

17. lipnja 2024.Kategorije: Novosti

Zajednica saveza osoba s invaliditetom (SOIH), kao jedan od partnera na projektu DANOVA NEXT – „Pametna prometna mreža za pristupačnost putnika s invaliditetom i smanjene pokretljivosti u Dunavskoj regiji temeljena na inovativnim uslugama“, organizirala je u Hotelu Diplomat u Zagrebu, 17. lipnja 2024. godine radionicu „Procjena potreba i postojećih rješenja za osobe s invaliditetom. Radionica je održana s ciljanim grupama i direktnim korisnicima u svrhu procjene potreba putnika s invaliditetom i putnika smanjene pokretljivosti, kao i procjene pristupačnih prometnih usluga i sadržaja koji su im na raspolaganju u Hrvatskoj u zračnom, gradskom i pomorskom prijevozu. Cilj radionice je bio i predstaviti projekt te pokrenuti raspravu s relevantnim dionicima kako bi se mapirale najbolje prakse i došlo do zaključaka kako unaprijediti pristupačnost i kvalitetu prometnih usluga putnicima s invaliditetom.

Na radionici su govori predsjednica SOIH-a Marica Mirić, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, predsjednica Hrvatskoh saveza gluhih iu nagluhih Dijana Vincek, predsjednik Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara – HUPT Bojan Hajdin, predsjednik Saveza SUMSI Denis Marijon,  a izlaganje o temi Zakonski okvir vezan za usluge prijevoza za osobe s invaliditetom održao je pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić. Nakon izlaganja održana je rasprava u kojoj su sudjelovale predstavnici udruga i osobe s različitim vrstama invaliditeta.

Opći cilj projekta „DANOVA NEXT“ je poboljšati dostupnost prijevoza u Dunavskoj regiji za sve osobe s invaliditetom (vidna/slušna oštećenja i osobe sa smanjenom pokretljivosti) jačanjem inovacija i prijenosa tehnologije za stvaranje novih prilagođenih inovativnih usluga i pružanjem potpuno dostupnih Digitalnih putnih informacijskih usluga (DTIS) kroz stvaranje pametne mreže između zračnih luka, luka i lokalnog gradskog prijevoza. Projektni konzorcij se sastoji od 16 partnera i dva pridružena partnera: pet zračnih luka (Dubrovnik, Sarajevo, Aerodromi Crne gore, Budimpešta, State Enterprise Chisinau airport), dvije pomorske luke (Pula i Kotor), tri urbana gradska prijevoza (Općina Maribor, Javni gradski prijevoz Bratislava i Czech smart city cluster), tri tehnička partnera (Romanian National Association of the Deaf, Austrian Federation of the Blind and Partially Sighted, Zajednica osoba sa invaliditetom Hrvatska – SOIH), tri istraživačka partnera (Sveučilište u Mariboru, Vienna University of Economics and Business, Bulgarian Association for Transfer of Technology and Innovation – BATTI te dva pridružena partnera (Pravobranitelj za osobe sa invaliditetom Hrvatska te Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne gore). Projekt je započeo 1. siječnja 2024. te traje ukupno 30 mjeseci do 30. lipnja 2026. godine.

U cilju prikupljanja aktualnih podataka u okviru projekta trenutno se provodi anketno ispitivanje s ciljem dobivanja stavova osoba s invaliditetom o potrebi poboljšanja dostupnosti i pristupačnosti prijevoza osoba s invaliditetom i smanjene mobilnosti kao putnika. Popunjavanje upitnika traje svega pet minuta, čim se otvori poveznica, u gornjem desnom kutu imate mogućnost odabira željenog jezika ankete.

 Anketni upitnik bit će dostupan za popunjavanje do petka, 21. lipnja 2024. godine  putem poveznice: http://fm.addxt.com/f/?t=hQFERg .

Podijelite ovu objavu s drugima: