Radionica: Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti s primjerima iz prakse

Radionica: Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti s primjerima iz prakse

4. prosinca 2019.Kategorije: Novosti

Radionica: Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti s primjerima iz prakse

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 4. prosinca 2019. godine u Zagrebu je održana Radionica: Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti s primjerima iz prakse. Cilj radionice bio je ispunjavanje obveza iz Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2017.-2019. i jačanje kapaciteta koordinatora za nediskriminaciju.

Tijekom radionice 35 sudionica i sudionika su se upoznali s različitim oblicima pristupačnosti osobama s invaliditetom i neizravnom diskriminacijom do koje dolazi prilikom prijava natječajne dokumentacije za dodjelu bespovratnih sredstava, odabira projekata i provedbe projekata sufinanciranih iz EU fondova. Sudionici su bili koordinatori i zamjenici koordinatora za nediskriminaciju u okviru operativnih programa Konkurentnost i kohezija i Učinkoviti ljudski potencijali, službenici u tijelima koji sudjeluju u izradi poziva za dodjele bespovratnih sredstava, evaluaciji projekata i praćenju provedbe projekata, te predstavnici gradova koji sudjeluju u sustavu upravljanja i provedbe projekata u okviru operativnih programa Konkurentnost i kohezija i Učinkoviti ljudski potencijali.

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić izlagao je temu o osiguravanju pristupačnosti osobama s invaliditetom – iskustva Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Tijekom izlaganja sudionici su upoznati s djelokrugom, ovlastima i načinom rada pravobraniteljskih institucija, institucijom Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, zakonodavnim okvirom, važnosti Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, načinima osiguravanja fizičke, informacijske i komunikacijske pristupačnosti, te primjerima dobre i loše prakse u osiguravanju pristupačnosti.

Također, sudionici radionice su se detaljno upoznali sa izazovima s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe, izgledom i načinom korištenja Brailleovog pisma, pomagalima s kojima se služe slijepe i slabovidne osobe, kao i načinima pristupa i komunikacije osobama s ovim osjetilnim invaliditetom. Posebna tema bila je i pristupačnost građevina koja je ukazala kako su u inozemstvu brojne značajne, kulturne građevine i građevine koje su arhitektonski spomenici pristupačni osobama s invaliditetom za razliku od brojnih takvih građevina u Republici Hrvatskoj koje to iz različitih razloga nisu. Na radionici su još predstavljena prepoznata i vrijedna iskustva u osiguravanju pristupačnosti osobama s invaliditetom gradova Ljubljane i Zagreba.

Podijelite ovu objavu s drugima: