Radionica Pristupačnost trgovačkih i ugositeljskih objekata osobama s invaliditetom

Radionica Pristupačnost trgovačkih i ugositeljskih objekata osobama s invaliditetom

19. veljače 2020.Kategorije: Novosti

Radionica Pristupačnost trgovačkih i ugositeljskih objekata osobama s invaliditetom

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Split održao je dana 19. veljače 2020. godine radionicu Pristupačnost trgovačkih i ugostiteljskih objekata osobama s invaliditetom. Radionica je održana u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu.
Cilj radionice bio je približiti i osvijestiti problem nepristupačnosti s kojim se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, upozoriti na normativni okvir i obvezu osiguranja pristupačnosti te ponuditi pristupačna i praktična rješenja za savladavanje visinskih prepreka na ulasku u objekte.
Uvodni govor održao je Joze Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split, u kojem je naveo kako poduzetnike treba osvijestiti o mogućnostima koje mogu primijeniti u svojim objektima. Također je naveo da osobe s invaliditetom kao turisti putuju izvan sezone i dolaze s pratnjom. Zamjenica gradonačelnika Grada Splita, Jelena Hrgović Tomaš istaknula je kako je u smislu infrastrukturnih rješenja i prilagodbe javnih prostora i ustanova učinjen napredak, ali da rada i prostora za napredovanje ima još puno, a prvenstveno u podizanju građanske svijesti i kulture. Direktorica Turističke zajednice Split, Alijana Vukšić, navela je kako preko petine svjetskog stanovništva ima poteškoća s pokretljivosti te kako je nužno obveze turističkih i ugostiteljskih objekata regulirati zakonskim okvirom.
Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Maja Karaman Grbavac, još je jednom okupljene upoznala sa nadležnostima i radom Područnog ureda u Splitu, upozorila na prepreke s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. Savjetnica je iznijela normativni okvir uređenja pristupačnosti, obvezne elemente pristupačnosti za pojedine vrste ugostiteljskih i trgovačkih objekata te obrazložila pojam razumne prilagodbe. Također je ukazala na primjere dobre prakse te potrebu za društveno odgovornim poslovanjem.
Voditelj projekta Slopey, Siniša Kekić, obrazložio je pojam pristupačnosti, iznio podatke vezane uz pristupačnost u svijetu te naveo da je pristupačan turizam, turizam za sve. Iznio je podatke koji prikazuju realnost hrvatskog tržišta. Naposlijetku je predstavio projekt Slopey, prijenosne kosine koje su jednostavne i povoljne.
Naposlijetku je student Stipo Margić predstavio svoj projekt interaktivnih karata pod nazivom Liberato. Stipo je zajedno s još dvojicom kolega izradio interaktivnu mapu grada Splita koja daje točne informacije o pristupačnosti određenih objekata za osobe s invaliditetom.
Svi sudionici sudjelovali su u diskusiji i izrazili daljnju spremnost i potrebu za unapređenjem pristupačnosti na području grada Splita.

Podijelite ovu objavu s drugima: