Radionica „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba”

U Puli je 28. svibnja 2019. godine započeo trodnevni edukacijski ciklus europskog projekta „MI plus“ pod nazivom „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba”. Organizatori edukacije i radionice su neformalna platforma za razvoj suvremene medijske umjetnosti Istre koju čine Labin Art Express XXI, Sonitus, Faro 11, javna ustanova Muzej – Museo Lapidarium, Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI), Istarska kulturna agencija (IKA-ACI) i udruga Metamedij. Cilj radionice i cjelokupne edukacije je ojačavanje kapaciteta kulturnih radnika u području razvoja kulturno-umjetničkih projekta temeljenih na uključivanju zajednice s naglaskom na integraciju društvenih skupina s manjim mogućnostima. Program edukacije se odvija u tri istarska grada – Puli, Rovinju u Poreču od 28. do 30. svibnja.

Prvog dana radionice zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je uvodno izlaganje i predavanje o „Izazovima i potrebama osoba s invaliditetom u području kulture“. Tijekom izlaganja istaknuto je kako općenito u javnosti prevladava razmišljanje kako su za osobe s invaliditetom, kao i za djecu s teškoćama u razvoju, isključivo važna područja zdravstvene i socijalne zaštite. Međutim, kao i svim osobama, tako i osobama s invaliditetom jednako su važna i sva druga područja življenja uključivši pri tome i kulturu. Govoreći o kulturi neosporno je kako sama kultura i kulturna događanja doprinose razvoju cjelokupnog društva (npr. stvaranjem nečega iz ničega i/ili razvijanjem osjećaja za lijepo), kao i ostvarivanju socijalne kohezije. Zbog svega toga kulturni sadržaji moraju biti jednako dostupni svima. Prema podacima Ministarstva kulture u Republici Hrvatskoj je danas u potpunosti dostupno 37 od ukupno 145 muzejskih ustanova (kojih sa zbirkama ima ukupno 191), a 22 muzeja ili umjetničke zbirke djelomično su dostupne. To su podaci koju ukazuju da se često već na „ulazu“ osobe s invaliditetom susreću s preprekama.

Tijekom predavanja predstavljena je institucija, rad i ovlasti Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, kao i ispravna terminologija oslovljavanja osoba s invaliditetom. U raspravama koje su uslijedile razgovaralo se o izazovima i preprekama s kojima se susreću osobe s invaliditetom s obzirom na različite vrste invaliditeta, Konvenciji za osobe s invaliditetom Ujedinjenih naroda i njezinim odredbama o kulturi, korisnosti kulture za osobe s invaliditetom, mogućnostima integracije i sudjelovanja osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima, te važnost poticanja i afirmiranja osoba s invaliditetom kao stvaratelja kulturnih sadržaja.

U nastavku radionice uslijedila je panel rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici Arheološkog muzeja Istre, Opće bolnice Pula, Istarskog narodnog kazališta, Udruge slijepih Istarske županije, Centra za inkluziju i podršku u zajednici i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda iz Pule.

Sudionici radionice imali su prilike čuti i predstavljanje društvenog poduzeća Punkt koje je ovogodišnji dobitnik nagrade “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom” u kategoriji mikro poduzetnik, koju dodjeljuje Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Naime, ovo poduzeće zapošljava u svom bistrou osobe s invaliditetom što je prepoznato kao primjer razvijanja dobre prakse i socijalne osjetljivosti koja je omogućila osobama s invaliditetom da u prilagođenim uvjetima ravnopravno sudjeluju u radu i doprinose uspjehu.

Prilagodba