Promicanje sudjelovanja neovisnih okvira za praćenje u radu UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom tijekom i nakon pandemije bolesti COVID-19.

Promicanje sudjelovanja neovisnih okvira za praćenje u radu UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom tijekom i nakon pandemije bolesti COVID-19.

9. prosinca 2021.Kategorije: Novosti

Promicanje sudjelovanja neovisnih okvira za praćenje u radu UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom tijekom i nakon pandemije bolesti COVID-19.

U organizaciji javnog pravobranitelja Gruzije i Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava 8. prosinca 2021. održan je seminar na temu „Promicanje sudjelovanja neovisnih okvira za praćenje, organizacija civilnog društva i saveza osoba s invaliditetom, u radu UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom tijekom i nakon pandemije“.

Glavni cilj seminara je bio upoznati se s glavnim aspektima i različitim mogućnostima sudjelovanja u radu UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom tijekom i nakon pandemije bolesti COVID-19 o čemu je više govorio gospodin Markus Schefer, član UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom.
Seminarom se htio olakšati i promovirati rad organizacija civilnog društva i saveza osoba s invaliditetom kao neovisnih mehanizama za praćenje te nacionalnih institucija za ljudska prava, kako bi se uspostavila što kvalitetnija komunikacija i učinkovita suradnja s UN-ovim Odborom za prava osoba s invaliditetom.
UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom tijelo je neovisnih stručnjaka koje nadzire provedbu UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom od strane država stranaka te je sudjelovanje neovisnih mehanizama praćenja, organizacija civilnog društva i saveza osoba s invaliditetom ključno u ovom procesu.
Učinkovita komunikacija s UN-ovim Odborom za prava osoba s invaliditetom preduvjet je punog i učinkovitog sudjelovanja u radu Odbora. U tom smjeru, važno je napomenuti da je Povjerenstvo donijelo smjernice za udruge osoba s invaliditetom, organizacije civilnog društva i neovisne mehanizme praćenja o sudjelovanju u radu Odbora. Cilj donošenja navedenih smjernica je pomoći savezima osoba s invaliditetom i organizacijama civilnog društva u osiguravanju pravodobnih i korisnih doprinosa radu Odbora, prepoznati važnost osnivanja, održavanja i razvijanja bliske interakcije i povezanosti s neovisnim okvirima za praćenje i nacionalnim institucijama za ljudska prava u svim fazama i u svim aspektima rada Odbora.
Stoga su se kroz seminar od sudionika mogle dobiti informacije i korisni savjeti o načinima smislenog uključivanja u rad UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom te su prikazani primjeri najbolje prakse u komunikaciji s UN-ovim Odborom za prava osoba s invaliditetom tijekom i nakon pandemije COVID-19.
Unatoč raznim izjavama UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom koje se odnose na obveze država da zaštite prava osoba s invaliditetom tijekom pandemije COVID-19, učinkovita i česta komunikacija s Odborom, traženje preporuka i smjernica tijekom ove situacije bez presedana, bila je i još uvijek ostaje ključna i za prevenciju kršenja i za zaštitu prava osoba s invaliditetom.
Online seminar iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pratila je savjetnica Tea Rubeša iz Područnog ureda Rijeka.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave