Pristupačnost turističkih atrakcija osobama s invaliditetom u Slavoniji i Baranji

Pristupačnost turističkih atrakcija osobama s invaliditetom u Slavoniji i Baranji

25. srpnja 2022.Kategorije: Novosti

Pristupačnost turističkih atrakcija osobama s invaliditetom u Slavoniji i Baranji

U Osijeku je dana 22. srpnja 2022. godine održana konferencija za medije tijekom koje su predstavljeni rezultati projekta ADOBE – Pristupačna turistička odredišta i usluge u pograničnim područjima. Konferencija je održana u maloj dvorani Kulturnog centra Osijek, a iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Uvažavajući preporuku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o nužnosti osiguranja pristupačnost turističkih odredišta i usluga, Osječko-baranjska županija i partneri osmislili su i uspješno prijavili projekt u sklopu natječaja za projekte prekogranične suradnje Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020 raspisan početkom 2019. godine. Projekt pod nazivom „ADOBE – pristupačna turistička odredišta i usluge u pograničnim područjima“ zajednički provode Osječko-baranjska županija kao glavni nositelj, Županija Baranja kao partner iz Mađarske te Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kao podržavajući partner. Provedbom projekta želi se poboljšati pristupačnost turističkih odredišta i usluga u pograničnom području Hrvatske i Mađarske, posebno Osječko-baranjske županije i Županije Baranja te tako omogućiti osobama s invaliditetom uživanje u svim turističkim uslugama na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Tijekom konferencije za medije održane 22. srpnja u Osijeku predstavljene su dosadašnje uspješno provedene aktivnosti projekta, s posebnim naglaskom na provedeno istraživanje i izrađenu Analizu pristupačnosti turističkih atrakcija Osječko-baranjske županije te nabavljenu opremu koja će biti na raspolaganju turistima koji posjete to područje.

Mirela Kalazić, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije, kao predstavnica glavnog partnera u projektu istaknula je zadovoljstvo z bog toga što su, unatoč nepredviđenim izazovima prouzročenih pandemijom, sve projektne aktivnosti uspješno provedene. Prisutnima je pojasnila kako su istraživanje i izrađena Analiza pristupačnosti obuhvatili 100 turističkih objekata i atrakcija na području cijele županije. Na taj način dobio se relevantan uvid u stvarnu situaciju na terenu  te su prikupljena saznanja koliko su vlasnici senzibilizirani za poboljšanja u pogledu pristupačnosti. Uz to, izrađene su web stranica (www.adobe-huhr.com) i mobilna aplikacija (ADOBE HU-HR, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.huhr&hl=hr&gl=US), odnosno digitalni alati s kojima korisnici lako mogu provjeriti u kojoj mjeri je pojedina atrakcija pristupačna osoba s invaliditetom, a dostupne su i preporuke za poboljšanje pristupačnosti pojedinih objekata.

Također, kroz projekt su za pojedine objekte u županiji – tamo gdje se to pokazalo potrebnim i gdje su vlasnici željeli – nabavilo prijenosne kosine/rampe, kako bi ti objekti (restorani, opg-ovi, muzeji, kulturni centri) bili pristupačni svim osobama s invaliditetom.

Savjetnik pravobraniteljice istaknuo je da je projekt ADOBE primjer dobre prakse koji je pokazao kako otvorena komunikacija, uz osluškivanje i uvažavanje prijedloga osoba s invaliditetom, suradnja institucija, pa čak i međunarodna suradnja, može dovesti do poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom. Također, prisutne je podsjetio na prepreke na koje osobe s invaliditetom koje žele posjetiti neku destinaciju nailaze već prilikom planiranja putovanja, jer ne mogu pronaći relevantne informacije o pristupačnosti objekata. Projekt ADOBE je u tom smislu učinio veliki pomak na bolje, barem za područje Slavonije i Baranje, jer povratne informacija turista, agencija, vodiča i pružatelja usluga u turizmu već su pokazale kako dokumenti poput Analize pristupačnosti, u kombinaciji s mogućnosti najma vrhunske opreme mogu presuditi o dolasku pojedinaca ili skupine turista na određeno područje.

Predstavnicima medija je ukazano na značajnu ulogu koju i oni imaju u podizanju razine svijesti svih, a posebno kreatora turističke ponude, o tome koliki potencijal i benefiti se kriju u turističkoj ponudi koja je pristupačna za sve osobe s invaliditetom.

S obzirom da je kroz projekt nabavljena vrijedna oprema koja će biti na raspolaganju turistima i pružateljima turističkih usluga na području Osječko-baranjske županije (motorni skuter i elektromotorni dodatci za invalidska kolica, elektromotorni krevet, lifter za krevet, sklopiva elektromotorna kolica, hodalice, štapovi, prijenosne kosine), članovi Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije – UPIT okupljenima su pokazali i uz demonstraciju pojasnili kako funkcionira nova oprema.

Članovi udruge istaknuli su uvjerenje kako će izrađena Analiza pristupačnosti, uz mogućnost posuđivanja ove opreme zasigurno privući turiste, osobe s invaliditetom u Osječko-baranjsku županiju. Iznijeli su svoja iskustva stečena putovanjima te pojasnili kako nabavljena oprema uvelike može pomoći prilikom boravka u smještajnim jedinicama, a posebno prilikom kretanja i obilaska atrakcija na području Slavonije i Baranje.

S obzirom da je jedna od prijenosnih nabavljena kroz projekt nabavljena i za Kulturni centar Osijek, koji je u Analizi pristupačnosti ocijenjen kao jedan od najpristupačnijih objekata, ali je unatoč tome na ulazu na atraktivni krov imao jedan povišeni prag, prisutnima je demonstrirano koliko je takav oblik prilagodbe/pomagala značajan za kretanje osobe u invalidskim kolicima (npr. ulazi u ugostiteljske i trgovačke objekte i sl.)

Udruga upit pomogla je u provedbi projekta stručnom podrškom, davanjem prostorija za čuvanje opreme, a po potrebi će sudjelovati i u prijevozu opreme do krajnjih korisnika.

Zajednički zaključak svih prisutnih je kako će Osječko-baranjska županija i projektni partneri i nakon završetka projekta nastaviti suradnju i poduzimati potrebne aktivnosti usmjerene na osiguranje pristupačnosti svih javno dostupnih sadržaja na području Slavonije i Baranje.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom od 2020. godine aktivno sudjeluje u provedbi projektnih aktivnosti, a više informacija o projektu, o razini pristupačnosti pojedinih turističkih atrakcija u Slavoniji i Baranji, kao i informacije o načinu posuđivanja opreme za turiste koji posjećuju to područje – može se pronaći putem poveznice:

https://posi.hr/projekt-adobe/

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave