Priopćenje-Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom preporučila je Gradu Splitu da se na Stazu slave splitskog sporta u Splitu uvrste i paraolimpijski pobjednici

Priopćenje-Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom preporučila je Gradu Splitu da se na Stazu slave splitskog sporta u Splitu uvrste i paraolimpijski pobjednici

Preuređenjem Zapadne obale u travnju 2013.g. postavljena je Staza slave splitskog sporta na kojoj su postavljene brončane ploče 76 splitskih osvajača olimpijskih medalja od Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine, koji su osvojili ukupno 94 medalje u 11 sportova. Staza slave splitskog sporta simboličko je odavanje priznanja vrhunskim splitskim sportašima i potvrda Splita kao grada olimpijskih pobjednika.

Međutim pravobraniteljica za osobe s invaliditetom sa žaljenjem primjećuje da je Staza slavnih splitskog sporta podsjetnik na neravnopravan položaj osoba s invaliditetom u društvu u cijelosti pa i u vrhunskom sportu jer su izostavljeni splitski paraolimpijski pobjednici: od prve splitske paraolimpijske pobjednice Antonie Balek koja je na Paraolimpijadi u Pekingu 2008.g. osvojila dvije zlatne medalje i pos¬tavila svjetski rekord u bacanju koplja i kugle, preko Splićanke Anđele Mužinić koja je 2016.g. u Riu de Janeiru osvojila paraolimpijsko srebro u stolnom tenisu, pa do posljednjih najtrofejnijih hrvatskih ali i splitskih Paraolimpijskih igara u Tokiju, gdje je su hrvatski paraolimpijci osvojili ukupno sedam odličja od čega su dva srebra i jednu broncu osvojili splitski sportaši s invaliditetom: Anđela Mužinić (srebro, stolni tenis), Dino Sinovčić (bronca, plivanje) i Ivan Mikulić (srebro, teakwondo).

Unatoč zabrani diskriminacije na temelju invaliditeta na svim područjima života i ljudskog djelovanja koja je propisana najvišim međunarodnim aktima i nacionalnim propisima i normativnoj izjednačenosti olimpijaca i paraolimpijaca kao vrhunskih sportaša prema Zakonu o sportu, Grad Split na ovoj simboličnoj razini još uvijek nije odao priznanje splitskim paraolimpijcima.
Osim odavanja individualnog priznanja osvajačima olimpijskih i paraolimpijskih medalja, postavljanje ploča splitskim paraolimpijcima na Stazi slave splitskog sporta predstavljalo bi davanje simboličke podrške splitskom parasportu i poslalo važnu poruku o prihvaćanju i jednakosti osoba s invaliditetom u društvu.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je stoga preporučila Gradu Splitu postavljanje brončanih ploča paraolipijskim pobjednicima na Stazi slavne splitskog sporta na Zapadnoj obali i time odavanja zasluženog priznanja za sav trud, rad i uspjeh splitskim paraolimpijcima koji to nedvojbeno zaslužuju.

PRAVOBRANITELJICA ZA
OSOBE S INVALIDITETOM
Anka Slonjšak