Predstavljanje slikovnice Čarobni ormar

U prostorima književnog kluba Booksa dana 14. ožujka 2024. godine predstavljena je slikovnica za slijepe i slabovidne osobe Čarobni ormar.  Taktilna slikovnica je nastala u okviru projekta „Čarobnjak krojač“ koji je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija u okviru programa koji potiču razvoju publike u kulturi.

Slikovnica prikazuje različite materijale od krzna, kože, vune, svile, pliša, frotira do suvremenog poliestera i ujedno uz svaki materijal kratko u rimi i uz dužu priču govori o različitim materijalima i njihovim obilježjima i primjeni kako u povijesti tako i danas. Osim taktilnih elemenata samih materijala tekst slikovnice u rimi je pisan i na Brailleovom pismu, a duži tekst je putem QR koda dostupan i u obliku audio zapisa.

Za slikovnicu su zaslužni autorica teksta Andreja Jureković Perković, dok je autorica koncepta ove slikovnice Marija Kasum. Ideja za projekt je potekla od školske knjižničarke Ksenije Banović, ali veliku zaslugu nosi cijeli projektni tim Škole za modu i dizajn te naravno i učenika škole koji su sudjelovali u izradi slikovnice.

Dok je za djecu pripremljena priča u kojoj je dosta toga prepušteno mašti, ravnateljica škole je naglasila da sama knjiga kroz priču o ormaru promovira i smjerove u njihovoj školi. Riječ je zanimanjima dizajnera odjeće, modnog tehničara, galanterista i krojača. Ravnateljica je naglasila da je objeručke prihvatila ideju jer joj se činilo zgodnim da se uz pomoć njihove struke može razviti taktilna slikovnica.  Nadalje je opisala da su prošli proces od godinu dana različitih edukacija kako bi se oni i učenici senzibilizirali i razumjeli svijet slabovidnih i slijepih osoba te su u konačnici došli do saznanja da ono što je nekome invaliditet drugome može biti „supermoć“.

Trenutno su izrađena samo tri primjerka  ‘Čarobnog ormara’, a škola već ima planove za svaki od njih. Jedan će pokloniti Hrvatskoj knjižnici za slijepe i slabovidne, jedna Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, a treći primjerak će zadržati za sebe. Svakako planiraju i dalje raditi, ali u kojem intenzitetu i kako, trenutno nisu sigurni. Slikovnicu će prijaviti i na natjecanje inovativnosti.

Predstavljanju slikovnice Čarobni ormar prisustvovala je savjetnica pravobranitelja za osobe s invaliditetom Lidija Pongrac.