Predstavljanje rezultata projekta Erasmus + Open up

Predstavljanje rezultata projekta Erasmus + Open up

22. veljače 2023.Kategorije: Novosti

Predstavljanje rezultata projekta Erasmus + Open up

Hrvatski savez gluhih i nagluhih zajedno s partnerskim institucijama iz Francuske, Španjolske i Cipra provodi Erasmus+ projekt Open up. U prostorima Kuće Europe, dana 21. veljače 2023. predstavili su rezultate projekta koji se bliži kraju.

Cilj projekta je edukacija stručnjaka formalnog i neformalnog obrazovanja o uključivanju djece i mladih s osjetilnim oštećenjima u zajednicu te razvoj kompetencija stručnjaka koji rade u redovnim školama i organizacijama mladih u svrhu osiguravanja kvalitetnog uključivog obrazovanja za djecu i mlade s oštećenjem vida i/ili sluha. Naime, sva djeca imaju pravo na uključivo obrazovanje te učenici s teškoćama u razvoju imaju pravo na razumnu prialgodbu kako bi im se omogućilo ravnopravno obrazovanje s drugim učenicima.

Kroz projekt su razvijena 4 inovativna alata prilagođena ovoj ciljnoj skupini:

  • Priručnik s praktičnim primjerima, za bolji rad s mladima s osjetilnim oštećenjima u prostorijama Vaših škola i/ili organizacija te njihovo uključivanje u obrazovne aktivnosti.
  • Trodnevni program osposobljavanja kako postati “stručna osoba” koja je stekla praktična znanja i međuljudske vještine koje se mogu primijeniti i podijeliti u bilo kojem obrazovnom radnom okruženju.
  • Platforma za e-učenje o uključivom obrazovanju i osjetilnim oštećenjima.
  • Zajednička izjava čiji je cilj formuliranje odluka za kreatore politika u području obrazovanja radi poboljšanja kvalitete uključivog obrazovanja u Europi.

Detaljno su predstavljena sva 4 inovativna alata, a koji će uskoro biti dostupni i široj javnosti. O svojem iskustvu i novostečenim znanjima i spoznajama sudjelovanjem u programu osposobljavanja ovog projekta govorila je i djelatnica Gradske knjižnice Samobor koja je naglasila da je tek sada postala svjesna što pojam „inkluzija“ znači te da je jako bitno se barem kratko suočiti s preprekama i načinom života osoba s invaliditetom kako bi se ustvari moglo razumjeti izazovi i teškoće s kojima se susreću.
Predstavnica radne skupine projekta govorila je o svojem iskustvu rada kao stručni komunikacijski posrednik u osnovnoj i srednjoj školi pri tome jasno naglasivši koja je ustvari uloga i zadaća stručnog komunikacijskog posrednika u pružanju podrške učeniku s teškoćama u razvoju u školi.

Predstavljanju projekta iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice Lidija Pongrac.

Podijelite ovu objavu s drugima: