Predstavljanje nacionalne i europske iskaznice te europske parkirališne karte

U Samoboru je 16. siječnja 2024. godine u suradnji s udrugom osoba s invaliditetom Sinergija na početnoj konferenciji predstavljen projekt „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“.

Projekt predstavlja značajan iskorak k digitalizaciji u smjeru pojednostavljenja procedura  ostvarivanja prava i povlastica osobama s invaliditetom u području prometa. Ovaj se novi sustav temelji na povezivanju postojećih registara i baza podataka državnih tijela i institucija. Korisnik ovog projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a projektni partner je Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

Predstavnici AKD-a Darko Akrap, Ivana Kevo-Norac i Adela Jelinek Bišćan predstavili su novi sustav koji je obuhvatio šest prava i sve kriterije za njihovu dodjelu sukladno važećem zakonodavstvu, kao i izdavanje novih javnih isprava – Europske i Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom te Europske parkirališne karte za osobe. Naime, osobe s invaliditetom koje ostvaruju prava na povlastice sukladno važećem zakonodavstvu uskoro će na svoje kućne adrese dobiti Nacionalnu iskaznicu s označenim pravima i QR kodom. Za to prethodno ne moraju podnositi zahtjeve, prikupljati i dokumentaciju i druge dokaze budući da će se svi potrebni podaci kao na primjer i fotografija preuzimati iz postojećeg Registra osoba s invaliditetom i baza podataka Ministarstva unutarnjih poslova. Na predstavljanju je istaknuto kako važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede sve do 15. svibnja 2024. godine.

Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglasio je kolika je važnost da osobe s invaliditetom na jednostavan način danas mogu provjeriti svoj status upisa u Registar, slanjem upita e-poštom na adresu invaliditet@hzjz.hr s brojem OIB-a, te imenom i prezimenom osobe za koju se traži informacija.

Zamjenica pravobranitelja za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević istaknula je da će  ovakav način ostvarivanja pripadajućih prava i povlastica u značajnoj mjeri olakšati život osobama s invaliditetom. Administrativne procedure, prikupljanje dokumentacije i dokaza često su odvraćale mnoge osobe s invaliditetom od ostvarivanja ovih prava iz područja prometa. Ovaj projekt je dokaz promišljanja najboljih rješenja za osobe s invaliditetom i pozitivan primjer koordinacije, suradnje i povezivanja različitih državnih tijela i institucija u korist i na dobrobit osoba s invaliditetom. Također, naglasila je kako je 2023. godina najznačajnijih zakonodavnih iskoraka za osobe s invaliditetom, godina u kojoj su uz Zakon o povlasticama u unutarnjem putničkom prometu doneseni Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku koji bi trebali osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima unaprijediti kvalitetu života.

Predsjednik udruge Sinergija Viktor Jozić pozdravio je novi sustav izdavanja iskaznica za osobe s invaliditetom naglasivši da je iznimno važno što će osobe s invaliditetom dobivati iskaznice na kućne adrese i neće morati obilaziti šaltere raznih institucija kako bi pribavili odgovarajuću dokumentaciju i dobili zatražene isprave. Istaknuo je da se nada kako će Europska i Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom i Europska parkirališna karta poboljšati mobilnost omogućiti i stvarnu veću uključivost osoba s invaliditetom u cjelokupni život zajednice.

Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura. Informacije o projektu dostupne su na mrežnim stranicama: https://mosi.akd.hr/ .