Predstavljanje hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije “Snažna Europa u svijetu punom izazova”

Predstavljanje hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije “Snažna Europa u svijetu punom izazova”

Na Konferenciji Vlade Republike Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 30. listopada, predstavljeni su politički prioriteti hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Uvodno su predstavljeni slogan “Snažna Europa u svijetu punom izazova” i vizualni identitet hrvatskog predsjedavanja pod nazivom „Tipografska šahovnica“ odabrani na pozivnom natječaju, koje je zajedno sa svojim timom izradila Iva Primorac, studentica prve godine dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije: 1. Europa koja se razvija, 2. Europa koja povezuje, 3.Europa koja štiti i 4. Europa koja je utjecajna. Prilikom govora istaknuto je kako Hrvatska Europskoj uniji donosi jedinstveno iskustvo, a iduće godine imamo priliku pokazati Hrvatsku u najboljem svjetlu. Pri tome možemo prezentirati našu bogatu kulturnu baštinu i umjetnost. Želimo da građani snažnije osjete prednosti i prilike članstva, te da se poboljša kvaliteta života i osjećaji sigurnost pripadanja Europskoj uniji. Prioritete rada nove Europske komisije predstavila je buduća potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Najavljeno je i kako će daljnje konferencije predstavljanja hrvatskog predsjedavanja biti organizirane do kraj godine u Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.