Predstavljanje Akcijskog plana i Deklaracije za reproduktivno zdravlje žena

Predstavljanje Akcijskog plana i Deklaracije za reproduktivno zdravlje žena

29. ožujka 2023.Kategorije: Novosti

Predstavljanje Akcijskog plana i Deklaracije za reproduktivno zdravlje žena

Udruga RODA organizirala je 29.ožujka 2023.godine predstavljanje nacrta Akcijskog plana i Deklaracije za reproduktivno zdravlje žena, dokumenta koji odražava potrebe različitih žena i još je jedan pokušaj da se potakne politička volja koja je neophodna za uređenje javnog zdravstvenog sustava koji bi trebao služiti potrebama svih građanki. Uz Akcijski plan i Deklaraciju za reproduktivno zdravlje žena predstavljen je i e-tečaj i promotivni video osnaŽENE u zdravstvenom sustavu koji će pomoći svim ženama u boljem razumijevanju dominacije i osnaživanju za pružanje otpora dominantnom ponašanju kojem su nerijetko izložene u zdravstvu.
E-tečaj osnaŽENE u zdravstvenom sustavu nastao je u partnerstvu s udrugama Women’s Counselling iz Reykjavika i Otvorena medijska grupacija O.M.G. iz Zagreba u okviru projekta RADAR – Osnaživanje zagovaračkih potencijala udruga za zaštitu ženskih prava u zdravstvu. Edukativni sadržaj sastoji se od pet modula kroz koje su predstavljeni različiti suptilni oblici dominacije kojima se koriste oni koji su na pozicijama moći. Zbog ismijavanja, ignoriranja, objektivizacije, nevidljivosti, neinformiranja, osuđivanja, nametnutog osjećaja krivnje, posramljivanja te drugih načina dominantnog ponašanja kojima su žene nerijetko izložene, pacijentice ponekad sa strahom ulaze u zdravstvene ustanove.
Tehnike dominacije opisane u tečaju definirao je norveški psiholog i filozof Ingjald Nissen davne 1945., a kasnih 1970-ih taj je koncept dodatno unaprijedila i popularizirala norveška socijalna psihologinja Berit Ås. Iako dominantne osobe i društvene skupine jednake tehnike mogu koristiti nad muškarcima i drugim osobama u podređenom položaju, Berit Ås vjeruje da se zbog patrijarhalne definicije žene u društvu kao objekta ili vlasništva tehnike dominacije koriste u specifičnim situacijama najviše nad ženama. U nekim sjevernoeuropskim zemljama, odakle je i potekla ideja o tehnikama dominacije, strategije za borbu protiv njih prilično su raširene i koriste se u obrazovnom sustavu, na tržištu rada, u politici.
E-tečaj osnaŽENE u zdravstvenom sustavu je besplatan i trajno dostupan na poveznici: https://www.roda.hr/udruga/projekti/radar/e-tecaj-osnazene-u-zdravstvenom-sustavu.html, a namijenjen je: zaposlenicama i volonterkama u organizacijama civilnoga društva koje promoviraju i štite ljudska prava, uključujući prava žena, djece te drugih ranjivih skupina kao što su pripadnice i pripadnici nacionalnih manjina, osobe s invaliditetom, LGBTIQ+ djevojkama i ženama svih društvenih skupina i kategorijama, svim pacijenticama i pacijentima i svim osobama koje trpe zbog dominacije određenih pojedinaca ili skupina ljudi (izvor: Udruga Roda).
Promotivni video o tehnikama dominacije možete pogledati na internetskim stranicama Udruge RODA na poveznici:
 https://www.roda.hr/udruga/projekti/radar/promotivni-video-osnazene-u-zdravstvenom-sustavu.html.
Akcijski plan i Deklaracija za reproduktivno zdravlje žena biti će naknadno dostavljeni sudionicima ovog događaja kako bi sudionici, svatko sa svog aspekta rada, doprinio što kvalitetnijem tekstu, a u što ćemo se svakako uključiti. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljanju je prisustvovala savjetnica Andreja Makar.

Podijelite ovu objavu s drugima: