Povodom obilježavanja 2. godišnjice rada Područnog ureda u Splitu održana panel rasprava

Povodom obilježavanja 2. godišnjice rada Područnog ureda u Splitu održana panel rasprava

29. listopada 2021.Kategorije: Novosti

Povodom obilježavanja 2. godišnjice rada Područnog ureda u Splitu održana panel rasprava

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom povodom obilježavanja druge godišnjice rada Područnog ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu organizirala je panel raspravu pod nazivom „Raskorak između Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i zbilje – putokazi za stvarno uključivanje osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu“. Panel rasprava održana je u utorak, 26. listopada 2021. godine putem Zoom Platforme.
Sudionicima su se uvodno obratile Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Maja Karaman Grbavac, savjetnica pravobraniteljice u Područnom uredu u Splitu.
U posljednje dvije godine, na temelju obraćanja građana, ali i praćenjem lokalnih politika koje se odnose na osobe s invaliditetom i objava u medijima, uočili smo nekoliko područja u kojima je potrebno uložiti dodatne napore u cilju poboljšanja položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a koji su u nadležnosti jedinica lokalne i područne samouprave: pristupačnost javnih površina, mobilnost odnosno pristupačan i/ili organizirani javni prijevoz, partnerstvo s lokalnim organizacijama civilnog društva, osiguranje pristupačnog stanovanja i zapošljavanje osoba s invaliditetom s posebnim naglaskom na obvezu kvotnog zapošljavanja u jedinicama lokalne samouprave i pravnim osobama u njihovom vlasništvu.
Navedeno ima poseban značaj uoči donošenja Nacionalnog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. godine te nam je cilj bio skrenuti pažnju predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave na obveze koje za njih, kao jednog od nositelja mjera kojima se omogućava postizanje definiranih ciljeva, proizlaze iz Nacionalnog plana.
Nakon uvodnih obraćanja, svoje izlaganje održao je Filip Jadrijev koji je iz osobnog iskustva govorio o mogućnosti ostvarenja prava na pristupačnost, mobilnost, stanovanje i zapošljavanje u svojoj lokalnoj sredini, gradu Zadru. Sljedeća se sudionicima obratila Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika podijelivši primjer pozitivne prakse Grada Dubrovnika koji je ove godine donio treću po redu Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2025. godine, a također je konstituirano Povjerenstvo za provedbu iste. Helena Bandalović, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Splitsko-dalmatinske županije sudionike je upoznala sa načinom kreiranja regionalnih politika za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom i njihovom participacijom u donošenju odluka. Naposlijetku, Josipa Bralić iz Centra za socijalnu inkluziju Šibenik održala je izlaganje na temu zadovoljenja potreba osoba s invaliditetom kroz mjere lokalne i područne (regionalne) vlasti iz perspektive organizacije civilnog društva.
Nakon opisanih izlaganja uslijedila je konstruktivna rasprava u kojoj su predstavnici udruga osoba s invaliditetom iznijeli svoja iskustva vezano za probleme s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu. Uz predstavnike osoba s invaliditetom u raspravi su sudjelovali i predstavnici lokalne i regionalne (područne) samouprave kako bismo podijelili informacije, iskustva i primjere pozitivne prakse o ovim temama kao poticaj na osmišljavanje i razvoj učinkovitih i ciljanih lokalnih i regionalnih strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u narednom periodu.
Više o održanoj panel raspravi može se pogledati na poveznici:
https://us06web.zoom.us/rec/share/1HWHKLIO31KZKqqGrp14t_2-w4Vc4WkDygwSdOHxymliDp3TFjGA63HOx5QuXXGs.omqK8X3hAuEBAVPd
Passcode: %L32dzwE

Podijelite ovu objavu s drugima: