Povezivanje stručnjaka različitih sustava radi učinkovitije zaštite prava osoba s invaliditetom

Povezivanje stručnjaka različitih sustava radi učinkovitije zaštite prava osoba s invaliditetom

30. studenoga 2022.Kategorije: Novosti

Povezivanje stručnjaka različitih sustava radi učinkovitije zaštite prava osoba s invaliditetom

Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije organiziralo je u sklopu projekta „Budimo povezani“ radionicu za osobe s invaliditetom i predstavnike lokalnih udruga, ustanova i institucija. Radionica je održana dana 28. studenoga 2022. godine u Gradskoj knjižnici u Požegi, a jedno od izlaganja održao je savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek.
Kroz dugogodišnji angažman i rad sa osobama s invaliditetom, Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije uočilo je potrebu za dodatnim aktivnostima usmjerenim na bolju informiranost osoba s invaliditetom o načinu ostvarivanja i zaštite prava u različitim sustavima, kao i na potrebu za boljim povezivanjem stručnjaka iz ustanova i institucija važnih za život osoba s invaliditetom. Stoga, kao nastavak uspješno uspostavljene suradnje, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pružio je podršku Društvu u pripremi i organizaciji događanja koje bi doprinijelo ostvarivanju navedenog cilja.
Radionica održana u Požegi dana 28. studenoga 2022. godine okupila je osobe s invaliditetom iz Požege i okolice, članove njihovih obitelji, predstavnike drugih organizacija civilnog društva, institucija, ustanova i predstavnike medija. Tijekom radionice održana su dva edukativna izlaganja.
Tijekom prvog izlaganja na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom i prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“ savjetnik pravobraniteljice okupljene je upoznao s nadležnostima, djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, a poseban naglasak stavljen je na rad Područnog ureda u Osijeku. Primjerima iz prakse rada Ureda sudionici su upoznati o tome u kojim situacijama i na koji način se mogu obratiti Uredu te koje su aktivnosti koje pravobraniteljica provodi po zaprimljenim obraćanjima. Kroz teorijsko izlaganje i međusobnu komunikaciju sudionicima su predstavljene temeljne promjene koje je u naše društvo unijela Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, pobliže su im se pojasnila prava osoba s invaliditetom i kroz konkretne primjere iz prakse pokušalo ih se osvijestiti o važnosti prihvaćanja i postupanja u skladu sa načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna u svim područjima svakodnevnog življenja.
Drugo izlaganje održala je prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo, dr. med. specijalist neurologije, subspecijalist neuroimunologije, koja je okupljenima iznijela brojne zanimljive i korisne informacije o tome što je to zapravo multipla skleroza, kako ju prepoznati, koje su aktualnosti u liječenju, a posebno su zanimljive bile informacije o izazovima s kojima se susreću osobe koje žive s MS te savjeti o tome što svaka osoba može učiniti kako bi nadvladala te izazove.
Nakon održanih izlaganja svi sudionici sudjelovali su u raspravi tijekom koje su razmijenjena iskustva i izneseni konkretni prijedlozi o tome što svatko u svom okruženju može učiniti kako bi osobe oboljele od multiple skleroze na vrijeme dobile primjerenu zdravstvenu skrb, kako bi učinkovitije ostvarivali svoja prava iz sustava socijalne skrbi, zdravstvenog, mirovinskog i ostalih sustava te kako bi im se osigurala podrška nužna za ravnopravno sudjelovanje u svim životnim aktivnostima.

Podijelite ovu objavu s drugima: