Položaj osoba s invaliditetom u graduBelom Manastiru

Položaj osoba s invaliditetom u graduBelom Manastiru

28. svibnja 2019.Kategorije: Novosti

Položaj osoba s invaliditetom u graduBelom Manastiru

S ciljem upoznavanja sa mjerama i aktivnostima koje provodi Grad Beli Manastir radi poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na svom području, te s ciljem uspostavljanja suradnje u provođenju daljnjih aktivnosti, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom inicirala je održavanje sastanka sa predstavnicima Grada. Također, zbog rješavanja problema nedostupnosti socijalnih usluga na području Belog Manastira i Baranje, na sastanak su pozvani i predstavnici dionika bitnih za osiguranje istih – Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir i Doma za starije i nemoćne osobe.
Sastanak na temu „Položaj osoba s invaliditetom na području Belog Manastira“ održan je 28. svibnja 2019. u službenim prostorijama Grada Belog Manastira. Iz Ureda pravobraniteljice na sastanku su prisustvovali zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević, te savjetnici pravobraniteljice Vesna Mužina i Mario Burek.
Tijekom sastanka gradonačelnik Tomislav Rob predstavio je mjere i aktivnosti koje Grad provodi s ciljem poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na području grada. Istaknuo je suradnju i pružanje podrške u provedbi projekata udruga, institucija i ustanova sa područja Baranje i okolice, a koji za cilj imaju poboljšanje položaja osoba s invaliditetom. Gradonačelnik je također ukazao na činjenicu da se posebna pažnja posvećuje osiguranju pristupačnosti svih javnih površina i gradskih objekata. Zamjenik gradonačelnika Predrag Stojanović ukazao je na problem neaktivnosti udruga osoba s invaliditetom na području Baranje te zajedno s gradonačelnikom ukazao na činjenicu da je Grad spreman pružiti podršku onim udrugama koje će provoditi aktivnosti usmjerene na uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevni život zajednice (projekti, socijalne usluge, prijevoz i sl.).
Predstavnici CZSS-a i Crvenog križa predstavili su aktivnosti koje provode te ukazali na probleme i poteškoće na koje nailaze prilikom provedbe istih, a ravnatelj Doma za starije i nemoćne Beli Manastir upoznao je prisutne sa brojnim pozitivnim pomacima koji su učinjeni te za posljedicu imaju ugodniji, aktivniji, dostojanstveniji i sigurniji boravak i život korisnika (između ostaloga i osoba s invaliditetom) u Domu.
Zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević podsjetila je predstavnike Grada na činjenicu da je u Osijeku otvoren Područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji pokriva i područje Baranje i Belog Manastira te je iznijela konkretne prijedloge za daljnju suradnju Grada, udruga s područja Baranje i Ureda pravobraniteljice. Također, zamjenica i savjetnici pravobraniteljice predstavili su primjere dobre prakse iz drugih područja koji i odgovornima u Gradu Belom Manastiru mogu pomoći u što učinkovitijem provođenju aktivnosti usmjerenih na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom.Rezultat sastanka su zaključci koji će poslužiti kao temelj za provođenje daljnjih aktivnosti, od kojih ističemo izradu Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom grada Belog Manastira, motiviranje osoba s invaliditetom na udruživanje i aktiviranje kroz postojeće ili nove udruge, osiguranje prijevoza i socijalnih usluga za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te uspostavljanje suradnje sa općinama s područja Baranje radi ostvarivanja navedenih ciljeva.

Podijelite ovu objavu s drugima: