Panel rasprava s udrugama Dubrovačko – neretvanske županije

Panel rasprava s udrugama Dubrovačko – neretvanske županije

U okviru obilježavanja prve godišnjice rada Područnog ureda Split savjetnica pravobraniteljice Maja Karaman Grbavac organizirala je još jedan radni ZOOM sastanak sa predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama koje djeluju na području nadležnosti PU Split, ovaj puta sa udrugama sa područja Dubrovačko-neretvanske županije. Sastanak je održan 11. studenog 2020.g. a istom su nazočili predstavnici Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Radost“ iz Ploča, Udruge osoba s invaliditetom „Prijatelj“ iz Metkovića, Udruge „Poseban prijatelj“ iz Dubrovnika i Udruge „Djeca Pelješca“ iz Janjine na Pelješcu.

Tijekom predstavljanja rada Područnog ureda u Splitu tijekom protekle godine dana, savjetnica pravobraniteljice je sudionicima sastanka iznijela statističke podatke o radu PU Split, prenijela sve važnije pritužbe stranaka kao i preporuke pravobraniteljice na gotovo svim područjima rada i djelovanja – pristupačnosti, socijalne skrbi, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, odgoja i obrazovanja, te upoznala sudionike s podnesenim prijedlozima za izmjene propisa, s posebnim naglaskom na djelovanje Ureda na području predmetne županije. Na kraju izlaganja sudionici su postavili nekoliko pitanja i dali svoje komentare i prijedloge za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom. Usuglašeno je da će se Ured pravobraniteljice obratiti nadležnim tijelima radi razjašnjenja pojedinih spornih pitanja.

U narednom periodu PU POSI u Splitu će organizirati radne sastanke putem ZOOM aplikacije i sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje djeluju na području Šibensko-kninske i Zadarske županije, te na taj način osigurati kontinuitet u razmjeni informacija i suradnji sa udrugama civilnog društva.