Otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Osijeku

Otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Osijeku

Dana 05.ožujkana adresi Vinkovačka 3 u Osijeku svečano je otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom 2014. godine posebnim je izvješćem upozorila Hrvatski sabor i javnost na ozbiljno kršenje ljudskih prava djece, mladih i odraslih s autizmom zbog zakašnjele dijagnostike i nedostupnosti stručne podrške osobama s poremećajem iz spektra autizma i njihovim obiteljima, posebno na području istočne Hrvatske. Zbog navedenog problema, a kao rezultat inicijative roditelja djece poremećajem iz autističnog spektra, u listopadu 2015. godine potpisan je sporazum o suradnji u uspostavi novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Osijeku između Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Sporazum je značio početak trogodišnjeg projekta koji je zajedničkim trudom svih dionika završen tako što je opremljen najsuvremeniji i najveći Centar u cijeloj regiji, a u kojemu će se pružati visoko profesionalna i stručna podrška osobama s poremećajem iz autističnog spektra od vrtićkog uzrasta do 21. godine života. Osim modernih učionica, novi Centar odlikuje se i senzornom sobom, terapijskim bazenom, velikim nogometnim igralištem, dvoranom za tjelovježbu, vanjskim igralištem i brojnim drugim sadržajima, uključujući visoko-tehnološku opremu i didaktičke sadržaje potrebne za odgoj, školovanje te buduću integraciju svojih korisnika u svakodnevni život zajednice.
Centar je počeo sa radom 01. ožujka, trenutno ga pohađa ukupno 26 djece podijeljenih u dvije vrtićke grupe, jedan razred i pet odgojno-obrazovnih grupa, a s njima će raditi 10 zaposlenih stručnjaka za rehabilitaciju. Službeno ime objekta za sada je Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, no podnesen je zahtjev za promjenom imena u Centar za autizam, kako ga već sada svi prepoznaju.Uspostavljanje Centra u Osijeku od iznimnog je značaja, ne samo za Osječko-baranjsku županiju, već i za Republiku Hrvatsku te susjedne države.Upravo zbog toga posebno treba cijeniti trud i upornost svih koji su ustrajno svladavali prepreke na putu od inicijative, idejnog rješenja pa do otvaranja Centra.
Međuresorna suradnja i zajedničko djelovanje državne i lokalne vlasti mora se još više intenzivirati i nastaviti s ciljem uspostavljanja ipraktičnog provođenja Nacionalnog okvira za probir i dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma i s ciljem osmišljavanja i provođenja primjerenih programa stručnog rada i podrške za odrasle osobe s poremećajem iz autističnog spektra i njihove roditelje.
Uz ravnateljicu Centra Sandu Zlatarić prilikom svečanog otvaranja okupljenima su se obratili gradonačelnik Ivan Vrkić, župan Ivan Anušić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovuizv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić blagoslovom je završio svečanost otvaranja Centra. Prigodni kulturno umjetnički program izveli su članovi glazbenog sastava Akvarel.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na svečanom otvaranju Centra prisustvovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.