,

Okrugli stol u organizaciji kluba SANUS

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč- Knežević sudjelovala je i ove godine u radu Okruglog stola koji se već 12. godinu održava u organizaciji Kluba roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Split ”Sanus”. Stručni skup se održao u sklopu programa „Rehabilitacija i psihološka podrška djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim obiteljima”, a povodom obilježavanja Dana djeteta oboljelog i liječenog od malignih bolesti. Na skupu su sudjelovali predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu gđa. Strenja Linić, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas-Klarić, predstavnice Ministarstava zdravstva, znanosti i obrazovanja, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, rada i mirovinskog sustava te HZZO-a. Cilj skupa bio je ostvarivanje partnerstva udruga i relevantnih tijela i institucija kako bi se osigurala bolja kvaliteta života djece oboljele i liječene od malignih bolesti.

Gospođa Boženka Anić je i ove godine ponovila brojne probleme s kojima se susreću djeca oboljela od malignih bolesti i njihove obitelji počevši od trenutka otkrivanja maligne bolesti preko protokola liječenja te praćenja stanja nakon završetka liječenja, istaknuvši alarmantno stanje u Slavonije gdje još nije realiziran regionalni hematološko-onkološki centar za djecu pa se sva djeca s ovog područja upućuju u Zagreb izlažući se dodatnim naporima u susretu s brojnim zaprekama. Premda je predsjednica kluba SANUS istaknula da su vidljivi rezultati višegodišnjih nastojanja udruga da potaknu nadležna ministarstva i ostale institucije na aktivno djelovanje, navodi da je nedopustivo da se udruge još uvijek ne prepoznaju kao partneri koji bogatim iskustvom mogu pomoći ne samo u detektiranju problema u raznim područjima nego i konkretnim rješenjima. Sudionici su suglasni da uz objektivne teškoće koje otežavaju otklanjanje brojnih problema, postoje teškoće za čije otklanjanje iziskuje dobru volju, bolju organizacija, edukaciju, osiguravanje psihološke podrške djeci i njihovim obiteljima, ali i liječnicima koje treba dodatno motivirati za subspecijalizaciju iz dječje onkologije.

Mlade osobe su svojim osobnim neugodnim iskustvima svjedočili o slučajevima neprimjerene komunikacije između liječnika i roditelja, izostanku podrške u za njih teškim životnm trenucima te je ponovno aktualizirana potreba izrade protokola komunikacije osnivanje državnog fonda za lijekove, izgradnja kampa u Krasnom koji stoji unatoč gotovoj projektnoj dokumentaciji.
Dogovoreno je da će se u narednim tjednima organizirati sastanci predstavnika udruga i predstavnika ministarstva i drugih institucija kako bi se dogovorili konkretni koraci i odredila dinamika rješavanja problema.

Prilagodba