Okrugli stol na temu „3-PIP-Podrška, informiranje, pravna pomoć usmjerena zaštiti starijih osoba“ – stariji i nemoćni danas – žrtve kaznenih djela – sustav podrške u Osječko-baranjskoj županiji

Dana 19. listopada, u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, u prostorijama Udruženja obrtnika u Osijeku održan je okrugli stol na temu „3-PIP-Podrška, informiranje, pravna pomoć usmjerena zaštiti starijih osoba“ – stariji i nemoćni danas – žrtve kaznenih djela – sustav podrške u Osječko-baranjskoj županiji. Izvršni direktor Udrugeza podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek, nakon pozdravnog govora prisutne je upoznao sa sustavom podrške u odnosu na žrtve kaznenih djela s posebnim naglaskom na starije i nemoćne kao potencijalne žrtve kaznenih djela, te je predstavio kako sustav podrške funkcionira u Osječko-baranjskoj županiji.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Predstavnici udruge organizatora predstavili su ciljeve i ostvarene rezultate projekta „3 –PIP – Podrška informiranje pravna pomoć usmjerena zaštiti starijih osoba“. Navedeni projekt imao je, između ostaloga za cilj osvještavanje građana i zajednice o pravima u sustavu socijalne skrbi od osobitog značaja za osobe starije životne dobi s posebnim osvrtom na izvaninstitucionalnu skrb starijih i nemoćnih (između ostaloga i osoba s invaliditetom) u ruralnim krajevimaVukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije. Tijekom provedbe projekta provedene su brojne aktivnosti kojima se ciljanu skupinu informiralo i educiralo o navedenim pravima, te im je omogućena lakša dostupnost pravne pomoći i savjetovanja. Nazočni su također upoznati sa volonterskim iskustvima sudionika projekta.
Nadalje, tijekom okruglog stola predstavljeni su ciljevi i do sada ostvareni rezultati projekta „Zajedno do cilja – Primarna pravna pomoć osjetljivim društvenim skupinama“, koji Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi zajedno sa Udrugom žena Vukovar i Ženskom udrugom Izvor iz Tenja. Provedbom navedenog projekta želi se ostvariti djelotvorno osiguranjepravne zaštite osjetljivim skupinamakao što su žrtve teških kaznenih djela, žene žrtva nasilja u obitelji, pripadnici nacionalnih manjina, osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi i druge osobe u potrebi u skladu s odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.Provedbom planiranih aktivnosti u Vukovarsko-srijemskoji Osječko-baranjskoj županiji želi se osigurati pravna zaštita ali ujedno i pružiti sveobuhvatna podrška onima kojima je takva vrsta podrške najpotrebnija.
Sudionici okruglog stola također su razmijenili iskustva iz dugogodišnje prakse unutar sustava besplatne pravne pomoći, te proveli konstruktivnu raspravu o izazovima i poteškoćama koje se pojavljuju u praksi, posebno ističući potrebu za uspostavljenjem sustavnog i kontinuiranog financiranja besplatne pravne pomoći, kao jedne od osnova načina ostvarivanja temeljnih ljudskih prava.

Prilagodba