Okrugli stol: „Manje prepoznati oblici nasilja u obitelji – što moramo znati da bismo pomogli?“

Okrugli stol: „Manje prepoznati oblici nasilja u obitelji – što moramo znati da bismo pomogli?“

Dana 22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu prije 22 godine. Povodom obilježavanja tog dana, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima organizirala je u Zagrebu 21. rujna okrugli stol „Manje prepoznati oblici nasilja u obitelji – što moramo znati da bismo pomogli?“.
Okrugli stol okupio je stručnjake iz institucija i organizacija civilnog društva koji su u izlaganjima istaknuli važnost problematike specifičnih, manje poznatih oblika nasilja u obitelji. Uvodnim govorom sudionike i sudionice pozdravili su Miren Špek, izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.
Nakon pozdravnih govora, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Maja Štahan, predstavila je rad 24-satne 116 006 linije Nacionalnog pozivnog centra. O ekonomskom nasilju iz Zaklade Solidarna govorila je Sanja Sarnavka fokusirajući se u svom izlaganju na sam rad zaklade i njihovog fonda „spasime“, osobna iskustva rada sa žrtvama ekonomskog nasilja i osiguravanja financijske neovisnost žrtava. Nakon toga tema okruglog stola bila je zanemarivanje potreba starijih osoba o kojem su sudionici imali prilike čuti u izlaganju Dese Kolesarić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te voditeljice udruge S.O.S Virovitica. U svom izlaganju osvrnula se na njihov projekt 65+ – pojavnost nasilja u starijoj dobi, rezultate istraživanja starijih osoba u pet Slavonskih županija te svoje višegodišnje iskustvo zaštite prava žrtava nasilja starije životne dobi. Kao još jedan manje poznat oblik nasilja u obitelji obuhvaćeno je i seksualno nasilje o kojem je govorila Maja Mamula, osnivačica i koordinatorica Ženske sobe. Prikazala je rad Ženske sobe i općenito prikazala problem seksualnog nasilja u vezama i braku, te prikazala povezanost seksualnog nasilja s fizičkim nasiljem koje žrtve trpe paralelno. Okrugli stol završio je predavač Dean Šarčević iz udruge B.a.B.e. uvodeći svojim izlaganjem u problematiku nasilja putem interneta. Predstavio je rezultate djelovanja udruge na stvaranje nove zakonske regulative i uvrštenje kaznenog djela „Zloporaba snimke spolno eksplicitnog sadržaja“ u Kazneni zakon te njihov novi projekt SURF and SOUND koji za cilj ima sveobuhvatnu borbu protiv internetskog nasilja nad ženama. Nakon svakog izlaganja govornika i govornica, sudionici su imali priliku postavljati pitanja ili razmijeniti iskustva.
U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu sudjelovao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar. Sudjelujući u raspravi zamjenik je istaknuo kako je potrebno implementirati oblike edukacije o komunikaciji s osobama s invaliditetom za pravosudne dužnosnike i službenike koji sudjeluju u provođenju kaznenih i prekršajnih postupaka, jer takav način komunikacija sigurno zahtjeva određene prilagodbe, a značajno utječe na ostvarivanje prava sudionika u postupcima. Također, kao posebno prepoznatu skupinu osoba s invaliditetom u pogledu potrebe usmjeravanja posebne zaštite istaknuo je osobe s intelektualnim teškoćama.