Okrugli stol “Inkluzija u sustavu odgoja i obrazovanja – izazovi i mogućnosti”

Okrugli stol “Inkluzija u sustavu odgoja i obrazovanja – izazovi i mogućnosti”

1. lipnja 2023.Kategorije: Novosti

U okviru aktivnosti Razvojne suradnje u području unaprjeđenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom i kampanje „Inkluzija je ljudsko pravo“ 8. Centar znanja za društveni razvoj organizirao je dana 1. lipnja 2023. godine u Dvorani kazališta „Vidra“ u Zagrebu okrugli stol „Inkluzija u sustavu odgoja i obrazovanja – izazovi i mogućnosti“.

Kampanja se provodi s ciljem donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku i uspostave cjelovitog inkluzivnog pristupa izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom s drugim osobama. Na okruglom stolu je prikazan i video uradak nastao u okviru Kampanje.

Prisutnima se obratio Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih naglašavajući značaj obrazovanja u životu svih pa tako i osoba s invaliditetom na putu prema ostvarenja prava na rad i aktivnog sudjelovanja u društvu. Panelisti na okruglom stolu su bili Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osobe a s invaliditetom Hrvatske – SOIH-a, profesorica s Učiteljskog fakulteta dr.sc. Jasna Kudek Mirošević, dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta dr.sc. Ante Bilić Prcić te savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Lidija Pongrac.

Savjetnica pravobraniteljice je govorila prvenstveno o pravu učenika s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom na inkluzivno obrazovanje te je izložila presjek pritužbi koje Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zaprima s područja odgoja i obrazovanja i preporuka koje su upućene. Osiguravanje pristupačnosti obrazovanja na svim razinama, osiguravanje potrebne razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna, rješavanje radno-pravnog statusa i osposobljavanja pomoćnika u nastavi, stručnih suradnika, novih strukovnih kurikuluma i podrške u okviru praktičnog dijela nastave samo su neke od bitnih preporuka na koje pravobraniteljica kontinuirano ukazuje. Savjetnica pravobraniteljice je govorila i o potrebi edukacije učitelja i nastavnika što je opsežno upravo s aspekta nedostatnih promjena u svojoj prezentaciji prikazala i Jasna Kudek Mirošević.

O svojim iskustvima tijekom obrazovanja kao osobama s invaliditetom govorili su i učenik 4. razreda srednje škole te studentica s invaliditetom ukazujući na nedostatak informacija i znanja.

Zaključno je naglašeno da su nacionalni propisi s područja odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj većim dijelom integrirali uključivo obrazovanje, potrebu osiguravanja razumne prilagodbe i uvjeta za jednake mogućnosti. Međutim, svi su se složili, a dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u svojem obraćanju također zorno prikazao da se u provedbi još uvijek borimo sa strahom, nevjericom i predrasudama da oni mogu ravnopravno sudjelovati u redovnim sredinama te da inkluzija još uvijek nije zaživjela u Republici Hrvatskoj.

Podijelite ovu objavu s drugima: