Okrugli stol: Informiranje i povezivanje stručnih suradnika koji rade s djecom i mladima

Okrugli stol: Informiranje i povezivanje stručnih suradnika koji rade s djecom i mladima

25. studenoga 2021.Kategorije: Novosti

Okrugli stol: Informiranje i povezivanje stručnih suradnika koji rade s djecom i mladima

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ održan je 25. studenoga virtualni okrugli stol na temu: Informiranje i povezivanje stručnih suradnika koji rade s djecom i mladima. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izlaganja i raspravu je pratio zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Okrugli stol je dio interdisciplinarnog trogodišnjeg programa „Benjamin“ koji se u ovom obliku provodi od početka 2020. godine (a postoji od 1993. godine) s ciljem prevencije svih ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja, konzumiranja i uporabe alkohola, droga, kockanja, igara na sreću, računalnih igrica i interneta. Interdisciplinarni pristup od iznimne je važnosti u svim djelovanjima prema djeci i mladima kako u području prevencije tako i u području tretmana. Međusobna komunikacija i dijeljenje informacija stručnjaka koji rade s djecom i mladima prepoznata je kao ključ uspjeha u pronalaženju rješenja koja su u najboljem interesu djeteta.

Tijekom izlaganja istaknuto je kako je međusobna suradnja od velikog značaja posebno u situacijama kada se radi o djeci i mladima. Vrlo često u takvim situacijama su važna eksperitivna i žurna postupanja. Primjeri iz rada i praksa ukazuju da što je više sudionika postupaka prevencije i tretmana to je potrebna reakcija sporija. U žurnim situacijama nije uvijek moguće dobiti/uputiti potreban službeni dopis, ali se na temelju prethodno stvorenih kontakata može često brže i pravodobno intervenirati. Više je uvodničara istaknulo važnost izgradnje socijalne mreže kontakata među stručnjacima i zaposlenicima različitih tijela i institucija, ali i problem da se informacije između nadležnih tijela dovoljno ne razmjenjuju. I u ovom području prepoznata je važnost civilnog sektora. Kod nas, kao i u svijetu, prepoznat je trend porasta eksperimentiranja i konzumacije droga među sve mlađom populacijom.

Na okruglom stolu sudjelovalo je više od 70 sudionika među kojima su bili socijalni radnici, socijalni pedagozi, suci, psiholozi, pedagozi, državni odvjetnici, policijski službenici, odvjetnici, pravobranitelji, odgajatelji, učitelji, nastavnici, profesori, liječnici, stručni suradnici za mladež, savjetnici, stručnjaci za djecu i mlade, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i studenti društvenih i humanističkih znanosti.

Podijelite ovu objavu s drugima: