Okrugli stol „Individualna i kolektivna traumatska iskustva – sličnosti, razlike i oporavak“

Okrugli stol „Individualna i kolektivna traumatska iskustva – sličnosti, razlike i oporavak“

22. veljače 2021.Kategorije: Novosti

Okrugli stol „Individualna i kolektivna traumatska iskustva – sličnosti, razlike i oporavak“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u suradnji sa Službom za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa i uprave organizirali su povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela 22. veljače 2021. godine virtualni okrugli stol.
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u suradnji sa Službom za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa i uprave organizirali su 22. veljače 2021. godine povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela virtualni okrugli stol „Individualna i kolektivna traumatska iskustva – sličnosti, razlike i oporavak“.
Potresi tijekom 2020. godine i još uvijek aktualna pandemija COVID-19 virusa događaji su koji su nas suočili s vlastitom ranjivošću i od čijih utjecaja ćemo se, pojedinačno i kolektivno, još dugo oporavljati. Iz tog razloga, obilježavanje ovogodišnjeg Europskog dana žrtava kaznenih djela posvećeno je različitim traumatskim iskustvima, njihovim uzrocima, prirodi, obilježjima, ali i načinima oporavka.
Na okruglom stolu razgovaralo se primarno o traumi u kontekstu kaznenih djela, ali i prirodnih katastrofa, pri čemu su stručnjakinje iz različitih područja podijelile svoja stručna iskustva u radu. Na okruglom stolu sudjelovalo je oko 80 sudionika predstavnika državnih tijela i institucija, predstavnici organizacija civilnog društva i predstavnici akademske zajednice. Ovaj događaj bio je prava prilika za razmjenu iskustava i povezivanje predstavnika institucija i organizacija civilnog društva koje su uključene u rad s osobama koje su preživjele neko traumatsko iskustvo ili su njime bile posredno pogođene, a sve s ciljem pokretanja šireg razgovora o mentalnom zdravlju u kriznim situacijama.
Tijekom izlaganja predstavljene su teme koje se tiču žrtva, ali i utjecaj događanja s kojima se susreću stručnjaci, službenici i volonteri prilikom obavljanja svojih radnih zadataka. Prepoznata je važnost održavanja ovakvih događanja i provođenja supervizija kao potrebnih alata za rad sa svima onima koji se na poslu susreću s dodatnim stresom.
Svojevrsni zaključak je da se mora ulagati i raditi na izgradnji sustava koji će brzo, na vrijeme i adekvatno odgovoriti na sve zahtjeve nekog nemilog događaja, koji se zbog utjecaja na veliki broj ljudi pretvara brzo pretvaraju u krizne situacije.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom okruglom stolu prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: