Okrugli stol „Digitalna pristupačnost od zakona do prakse“

Okrugli stol „Digitalna pristupačnost od zakona do prakse“

24. rujna 2020.Kategorije: Novosti

Okrugli stol „Digitalna pristupačnost od zakona do prakse“

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) u suradnji s Povjerenikom za informiranje, Hrvatskim savezom slijepih, SOIH – Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Državnom školom za javnu upravu, organizirao je virtualni okrugli stol na temu „Digitalna pristupačnost od zakona do prakse“.

Oko 150 sudionika okruglog stola bili su predstavnici državnih, javnih i sudskih tijela, jedinica lokalne i područne samouprave, te predstavnici udruga i organizacija civilnog društva. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom okrugom stolu su prisustvovali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnik Mario Burek.

S obzirom da se od 23. rujna 2020. godine odredbe Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora počinju primjenjivati na sve mrežne stranice tijela javnog sektora (na njihov izgled, način navigacije, sadržaj, pretraživanje i strukturu), Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva organizirao je ovaj virtualni okrugli stol na kojem su panelisti iz svojih različitih perspektiva govorili o izazovima osiguravanja pristupačnosti digitalnih sadržaja.

Tako smo na primjer mogli čuti kako se svakog dana sve više poboljšava kvaliteta i brojnost pristupačnosti mrežnih stranica. Svjesni važnosti pristupačnosti prilikom prodaje i prezentacije svojih proizvoda na internetu se mogu pronaći brojni primjeri pristupačnih stranice različitih web trgovina, ali protivno tome neke društvene mreže još uvijek nemaju ponuđene opcije za poboljšanje pristupačnost.
Za osobe s motoričkim teškoćama, odnosno osobe s tjelesnim invaliditetom, važno je voditi brigu da veličina slova ne bude presitna, da predviđena područja za upisivanje teksta ili obilježavanja željene funkcije nisu malena, da nema vremenskog ograničenja za unos (npr. sigurnosnih zahtjeva), da se ne koristi automatsko listanje stranica i slično. Vrlo je važno za osobe s tjelesnim, kao i za osobe s osjetilnim invaliditetom da na mrežnim stranicama postoji mogućnost navigacije tipkovnicom, da su jasno prikazane opcije „Klikni ovdje“, te da se koriste jasni i čitljivi fontovi. Za slijepe i slabovidne korisnike neophodno je omogućiti čitanje sadržaja stranice njihovim čitačima na način da se kod skočnih prozora fokus stavlja na prvo polje, da postoji mogućnost promjene veličine korištenog fonta i kontrasta boja, kao i da se u elektroničkoj komunikaciji ne koriste dokumenti u pdf formatu koje ovi čitaći čitaju kao jedinstveni prikaz bez mogućnosti čitanja njihovog sadržaja. Kao dobri primjeri pristupačnih mrežnih stranica istaknuti su Središnji državni portal – Postani e-Građanin i mrežna stranica Hrvatskog sabora.

Tijekom okruglog stola istaknuto je kako je nepristupačnost mrežnih stranica javnih tijela diskriminacije, jer korisnici u svim takvim slučajevima ne mogu dobiti određenu informaciju ili ostvariti određenu uslugu negdje dalje.

Podijelite ovu objavu s drugima: