Održani sastanci s predstavnicima udruga s područja grada Šibenika i Šibensko-kninske županije i predstavnicima Grada Šibenika i Turističke zajednice

Slijedom inicijative pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak u Šibeniku su se u prostorima tvrđave Barone 18. veljače održali sastanci s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju s područja Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, te predstavnicima Grada Šibenika i Turističke zajednice grada Šibenika. Teme sastanaka su bile pristupačnost ugostiteljskih i trgovačkih objekata na području grada Šibenika, ali i brojne druge teme važne za osobe s invaliditetom.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastancima su prisustvovali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnica pravobraniteljice Područnog ureda Split Maja Karaman Grbavac.

Sudionicima sastanaka predstavljen je Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu otvoren u listopadu 2019. godine, koji radom pokriva područja Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije.

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom istaknuli su kako je suradnja s Gradom Šibenikom dobra, kako je razina pristupačnosti na području grada bolja nego što je bila prije desetak godina, ali da ima još puno prostora u različitim područjima za poboljšanjima. Smatraju vrlo važnim da ih se uključuje već tijekom planiranja radova rekonstrukcija i uređenja javnih prostora, jer tako mogu pravovremeno ukazati na sve ono što je važno osobama s invaliditetom u smislu fizičke, komunikacije i informacijske pristupačnosti. Kao i svi ostali građani s ovog područja puno prigovora imaju na javni prijevoz, a problem predstavljaju i pitanja kao što su pronalaženje asistenata, osiguravanje sredstava za rad udruga, nepotrebna kontrolna vještačenja, te općenito niska razina svijesti sredine za potrebe osoba s invaliditetom.

Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić istaknuo je kako je Grad Šibenik osviješten o potrebama osjetljivih skupina društva, pa tako i o potrebama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, ali da se uvijek može i treba činiti više. Nedovoljna pristupačnost ugostiteljskim i trgovačkim objektima, posebice u užem centru grada je jedan od problema grada Šibenika, definiran konfiguracijom terena i vrlo često statusom zaštićenog kulturnog dobra građevina. U objektima javne namjene izgrađenim u novije vrijeme vodilo se računa o ostvarenju pristupa osobama s invaliditetom, tako je primjerice ugrađeno dizalo koji na gradskom bazenu u Crnici koje omogućava jednostavniji pristup osobama s invaliditetom. U planu je i ugradnja pristupne rampe na plaži Banj.

Tijekom sastanka istaknuto je kako osobe s invaliditetom predstavljaju najveću manjinsku skupinu turista u svijetu koju čini 650 milijuna putnika s pratnjom te su veliki turistički potencijal za svaku državu. Sve veći broj osoba s invaliditetom iz drugih zemalja sa svojim prijateljima i obiteljima žele posjetiti Hrvatsku, posebno Dalmaciju. Stoga je pristupačnost ugostiteljskih i trgovačkih objekata, kulturnih sadržaja, te javnih sanitarnih prostora, osobito u užem gradskom središtu, treba biti neizostavan dio ponude Grada Šibenika kao turističkog odredišta.

Prilagodba